Да си вегетарианец е въпрос на избор. Избор, който сякаш все повече хора правят. Здравословни и пълноценни алтернативи на месото вече могат да се намерят в изобилие, а научните изследвания често ни дават повод да се замислим дали и ние да не се откажем от него.

Колко дълго може да държим пилешкото месо във фризера

Колко дълго може да държим пилешкото месо във фризера

Не толкова, колкото бихме предположили

Едно друго, проведено наскоро, пък дава различна гледна точка върху това дали наистина да си вегетарианец е личен избор или и гените имат пръст в него. Учените от Northwestern Medicinе стигат до извода, че гените на човек може значително да повлияят на способността му да спазва строга вегетарианска диета.

Според Д-р Набил Ясийн от Северозападния университет между 48 и 64% от вегетарианците признават, че понякога консумират месо. Това води до предположението, че те са под влияние на различни външни фактори или вътрешни биологични ограничения, които ги карат да не могат без месо. Още повече на фона на глобалната тенденция за ограничаване на консумацията му - добра кауза, но непосилна за всички.

Снимка 636672

Източник: iStock

И така се оказва, че много хора имат желанието да бъдат вегетарианци, но тялото им казва друго и те няма как да не му се подчинят. Учените установяват, че това най-вероятно се дължи на три конкретни гена, които имат значителна връзка с вегетарианството, а други 31 показват потенциална връзка. Два от първите три, NPC1 и RMC1, играят роля в липидния метаболизъм и мозъчната функция.

Затова и д-р Ясийн предполага, че някои липиди, които се откриват в месото и не присъстват в растителните продукти, са от съществено значение за някои хора. И тези, чиято генетика е с подкрепа на вегетарианството, могат естествено да произвеждат тези липидни компоненти, предава Earth.com.

Червено месо, кръв, миоглобин и какво всъщност представлява червената течност

Когато червената течност в месото не е кръв

Какво представлява миоглобинът

Предполага се още, че в месото вероятно се съдържа някакво вещество, вероятно отново липид, който кара хората да имат нужда от него и да искат отново да го консумират - подобно на привикването към алкохола или кафето например. Необходими са обаче още изследвания, които да хвърлят светлина върху генетичните и физиологични разлики между вегетарианци и невегетарианци.