Преди ден стана ясно, че се подготвя нова екранизация на "Брулени хълмове" - нещо, което звучи като доста амбициозна задача предвид доста успешната екранизация на романа на Емили Бронте с Рейф Файнс и Жулиет Бинош от 1992 г.

Saltburn - провокативният филм, за който всички говорят, но (май) ще остане без награди

Провокативният филм, за който всички говорят, но (май) ще остане без награди

Ефектът Saltburn

Разбира се, има и още поне няколко филмови версии на "Брулени хълмове", но явно Емералд Фенел е решила, че светът има нужда и от нейната. Актрисата и режисьор, която последно успя да привлече вниманието с относително скандалния Saltburn, смята да напише сценария, да режисира и да продуцира екранизацията си.

Стана ясно и че Фенел е избрала актьорите за двете главни роли - тези на Хийтклийф и Кати, и това ще са Джейкъб Елорди и Марго Роби. Още с обявяването им нямаше как да не възникнат редица въпроси, които прераснаха в яростни коментари онлайн.

Снимка 663493

Източник: GettyImages

"Някой прочете ли книгата, преди да ги избере?", пита филмовата редакторка на Independant Кларис Лофри. Коментари в Х припомнят, че в книгата на Бронте Кати е в тийнейджърска възраст, а Марго Роби е 34-годишна.

Повечето коментари обаче са възмутени от избора на Хийтлклийф - знаков персонаж не само за "Брулени хълмове", но и за цялата английска литература. В романа той е описан като тъмнокож, като се пояснява, че e той е подхвърлено бебе на пристанището за роби в Ливърпул.

Джейкъб Елорди

Източник: Instagram / jacobelordi

Джейкъб Елорди

Джейкъб Елорди не просто е бял, но е и значително по-млад от екранната си партньорка. "На фона на настоящия културен климат да избереш бял актьор за тази роля означава и да пренебрегнеш сложния образ, който представлява този герой", пише Клер О'Калахан в Telegraph.

"Болезнено ясно е, че на Фенел не й пука за "Брулени хълмове". Тя просто иска да направи любовна драма на гърба на заглавие, което ще й докара зрители. Като че ли вече не видяхме колко повърхностен режисьор е от предните й два филма", безкомпромисна е Маги Бокела от Collider. Напълно споделяме мнението й.