ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 1 час и 39 минути
  • Режисьор: Майкъл Сарноски
  • В главните роли: Лупита Нионго, Джоузеф Куин, Алекс Улф и Джимон Хунсу
  • Бюджет: Около 67 милиона долара
  • С какво да се подготвим: "Нито звук" (2018 г.) и "Нито звук 2" (2020 г.)

Никой през 2018 г. не очакваше режисираният от Джон Кразински филм "Нито звук" да се превърне в хит. Да, концепцията за инвазия на слепи извънземни със изключително силно развит слух е интересна и хваща вниманието, но около филма имаше два тревожни факта.

Първият бе, че това е едва вторият филм, който Кразински режисира. А вторият - гледали сме доста апокалиптични филми, свързани с извънземни, и никой не очакваше да бъдем изненадани.

Е, факт е, че и двата тревожни факта бяха опровергани. Приходите от бокс офиса бяха повече от категорични - 340 милиона долара печалба при бюджет от едва 17 милиона долара. Не само парите, но и реакциите на публика и критици осигуриха втори филм, който дойде две години по-късно. И въпреки пандемията, отново отчете доста добри за времето си резултати - 297 милиона долара.

Снимка 671912

Източник: Форум Филм България

Още тогава се заговори, че Джон Кразински работи върху трети филм и такъв няколко години по-късно бе обявен. "Нито звук: Ден първи" обаче не е продължение на вече видяното, а предистория. Целта му е да ни покаже какво се случва буквално в първите 24 часа от нашествието, което накара света да замлъкне. Тук Кразински е замесен само в написването на сценария, а актьорският състав е напълно нов - с изключение на Джимон Хунсу.

Снимка 671909

Източник: Форум Филм България

"Нито звук: Ден първи" проследява какво се случва в Ню Йорк, където средният шум достигна до 90 децибела, когато мистериозните създания пристигат. Да, пазенето на пълна тишина е център и в този филм, защото именно то е начинът човек да не стане жертва на извънземните със свръхслух.

На фона на целия хаос и унищожение в Ню Йорк Сам (Лупита Нионго) се опитва да оцелее и най-важното - да разбере какво не трябва да прави, за да се случи това. Опитите я срещат с Ерик (Джоузеф Куин), който също като нея е бил в търсене на смисъла и себе си преди инвазията. Заедно шансовете им са по-големи, но само ако пазят пълна тишина.

Снимка 671911

Източник: Форум Филм България

"Нито звук: Ден първи" е взел най-доброто от предните два филма и успява да нагнети обстановката в правилния момент. Прави го толкова добре, че на човек му идва дори да диша по-тихо, защото е тотално влязъл във филма.

Разочароващото е, че не получаваме кой знае колко нова информация за самите извънземни и пристигането им на Земята.

"Нито звук: Ден първи" е в кината от 28 юни