През януари 2023 г. почина крал Константинос - последният гръцки монарх, който живееше в изгнание от 1974 г. Близките му родови връзки с голяма част от европейските монархии стана причина техни представители да се съберат във Великобритания днес, 27 февруари.

Фелипе, Летисия, принцеса Ан, кралица Маргрете и кой присъства на погребението на крал Константинос Втори в Атина

Кой присъства на погребението на последния гръцки крал

Константинос Втори беше погребан вчера

В параклиса Сейнт Джордж в Уиндзор беше отслужена възпоменателна служба за покойния Константин, като за своеобразен неин домакин служеше кралицата-консорт Камила. Крал Чарлз не присъстваше заради заболяването си.

Изненадващо на службата не дойде и принц Уилям, като от двореца Кенсингтън се извиниха с "лични причини". Не се уточнява какви са те, но не са свързани със здравословното състояние на съпругата му Кейт, която през януари претърпя коремна операция.

Принц Андрю и Сара Фъргюсън

Източник: GettyImages

Принц Андрю и Сара Фъргюсън

Принцеса Беатрис и съпругът й

Източник: GettyImages

Принцеса Беатрис и съпругът й

Затова пък на службата от британското кралско семейство присъстваха сестрата на краля принцеса Ан и съпругът й Тим Лорънс, принц Андрю и бившата му съпруга Сара Фъргюсън, както и дъщеря им принцеса Беатрис с мъжа си Едоардо Мапели Моци.

Крал Фелипе и кралица Летисия

Източник: GettyImages

Крал Фелипе и кралица Летисия

Европейските монархии бяха представени от крал Фелипе и кралица Летисия от Испания, както и родителите му крал Хуан-Карлос и кралица София, която е сестра на Константинос. Датската принцеса Бенедикте, която е сестра на вдовицата на Константинос Ан-Мари, пък представляваше датското кралско семейство.

Принц Павлос, съпругата му и децата им

Източник: GettyImages

Принц Павлос, съпругата му и децата им

Децата на Константинос и Ан-Мари също бяха на службата, предвождани от престолонаследника в изгнание принц Павлос и съпругата му Мари-Шантал. На службата присъстваха и други благородници от различни европейски родове, пишат Hello.