Седмицата за кралските фамилии на Европа започна с тъжно събитие - на 16 януари беше погребан последния гръцки крал Константинос Втори, който почина шест дни по-рано на 82-годишна възраст.

Принц Уилям, Кейт Мидълтън, погребението на последния гръцки крал Константинос и пристигането им в Гърция

Тъжното събитие, което Уилям и Кейт ще уважат

Принцът и принцесата са в Гърция

Свален от власт с военен преврат през 1967 г., Константинос живее в изгнание през голяма част от живота си впоследствие, а погребението му в православната митрополитска катедрала в Атина е частна, а не държавна церемония - Гърция е република от 1973 г.

Това обаче не направи тъжното събитие по-малко тържествено, защото последният гръцки крал е сроден с много от монархическите фамилии на Европа. Очакваше се в Атина да присъстват принц Уилям, който е негов кръщелник, и съпругата му Кейт Мидълтън. Това обаче не се случи.

Принцеса Ан

Източник: GettyImages

Принцеса Ан

Вероятно заради натоварения им график, според Hello, двамата не пристигнаха в Гърция. За сметка на това техни представители бяха принцеса Ан - сестрата на крал Чарлз, който е втори братовчед на Константинос, и съпругът й.

Кралица София и крал Хуан-Карлос Втори

Източник: GettyImages

Кралица София и крал Хуан-Карлос Втори

Забележително беше и присъствието на испанското кралско семейство. Крал Фелипе и кралица Летисия пристигнаха преди дни в Атина (на заглавната снимка), но с тях беше и майката на Фелипе - предишната кралица София, която е сестра на Константинос. Присъства и последният български цар Симеон Втори.

Кралица Маргрете (вдясно)

Източник: GettyImages

Кралица Маргрете (вдясно)

Нямаше как в Гърция да не е и единствената настоящата кралица в Европа - Маргрете Датска, която е сестра на вдовицата на Константинос, Ан-Мари. Тя беше там със сина си - престолонаследникът принц Фредерик.

Принц Алберт на Монако изказва съболезнования на принц Павлос

Източник: GettyImages

Принц Алберт на Монако изказва съболезнования на принц Павлос

Всички скандинавски кралски семейства също бяха в Атина - крал Карл-Густав от Швеция, престолонаследник принц Хаакон и съпругата му от Норвегия, както и холандските, и белгийските крал и кралица.

Снимка 602623

Източник: GettyImages

Крал Константинос Втори е погребан в кралската гробница Татой край Атина. От свалянето си от престола през 1967 г. до 2010 г. той живееше в Лондон, преди да се завърне в родната си Гърция. В момента глава на гръцкото кралско семейство в изгнание е синът му принц Павлос.