Броят на заразените с коронавирус във Великобритания е малко над 370, а в станата от няколко дни се вземат все по-сериозни мерки, за да се ограничи разпространението му.

След като миналата седмица Елизабет Втора отложи гостуването си в Дания по повод рождения ден на кралица Маргарет II, сега кралският двор налага още по-стриктни ограничения.

Освен пътуванията в чужбина, се забраняват и ръкостисканията на официални срещи. И това доведе до прецедент.

Преди дни кралица Елизабет посрещна в Бъкингамския дворец върховния комисар на Шри Ланка Сароя Сирисена и нейния съпруг. Те проведоха традиционна 20-минутна аудиенция в "зелената стая" на двореца, която обаче се премина не точно по протокол.

Снимка 471295

Източник: GettyImages

Обичайно подобни срещи включват задължителни ръкостискания между двете страни, които се заснемат от фотографите. Този път обаче 93-годишната кралица не подаде ръка на своите гости заради превантивните мерки срещу коронавируса.

Това не се е случвало от десетилетия и нямаше как да не направи впечатление. Същото може да се каже и за решението на Елизабет Втора да носи ръкавици по време на събитието по случая Деня на Общността на нациите в Уестминстърското абатство, пише ET.

Принципно този аксесоар кралицата избира за събития на открито, при които се ръкува и поздравява десетки граждани, събрали се, за да я зърнат. Но тази практика явно ще бъде прекратена за известно време.

Принц Хари, Меган Маркъл и непоказваните снимки от един от последните им кралски ангажименти

Когато Хари и Меган са истински щастливи

Такива, каквито ще ги виждаме все по-често

Дори самите членове на кралския двор избягваха ръкуванията помежду си, въпреки че им е доста трудно да преборят навика си. Принц Хари си измисли забавен поздрав с лакти, а баща му Чарлз създаде забавен момент, като първо подаде ръка, а след това я дръпна, сещайки се за здравните предписания.

Снимка 471297

Източник: GettyImages

Снимка 471296

Източник: GettyImages

На този етап Елизабет Втора не смята да отменя своите официални ангажименти, които включват срещи с представители на различни народности. Ако ситуацията обаче се влоши, кралският двор ще се съобрази с предписанията за изолация.