Вероятно поддържането на добра форма е най-спорната и пълна с противоречия тема, също като онази как най-правилно да отгледаш деца. Затова и митовете, небивалиците и откровените глупости, които се препоръчват от всеки wannabe експерт по фитнес и/или хранене трябва да се приемат с едно на ум.

Ето някои от най-популярните съвети, които нямат връзка с реалността.

Физическата активност забавя остаряването

Не, просто ни помага да сме в добра форма дори и на 60 години. Единственото сигурно нещо, свързано със спортуването в напреднала възраст е, че ще рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява значително.

За да сме във форма, трябва да тренираме 1-2 пъти в седмицата

Ако искаме истински резултати от тренировките си, трябва да ги правим поне 4-5 пъти в седмицата според физиолога Крис Джордан, автор на 7-минутната програма с физически активности.

Снимка 325932

Източник: iStock

Най-добре е да спортуваме сутрин

Всъщност няма никакво значение кога отиваме във фитнеса/залата за йога/парка, за да тичаме. Важното е да го правим регулярно и съобразено със собствения си ритъм на живот.

Силовите тренировки превръщат мазнините в мускули

Всъщност това са две коренно различни тъкани. Мазнините се намират под кожата между мускулите и около вътрешните органи. Мускулите... са навсякъде.

Ако искаме да намалим мастната си тъкан, трябва да спазваме диета, богата на зеленчуци, пълнозърнести храни и немазни меса.

Снимка 342361

Източник: iStock

Със спорт се губят килограми

Колкото и да ни се иска, физическата активност не е достатъчна, за да се отървем от мазнините по тялото и няколкото килограма отгоре. Нужна е диета. Точка.

Без упражнения губим форма за няколко седмици

Лоша новина - всъщност ефектът от липсата на физическа активност се усеща още след 7 дни.

Снимка 350886

Източник: iStock

Коремните преси водят до тонирани коремни мускули

Както неведнъж сме писали, има много по-ефикасни упражнения, с които да постигнем плосък стомах и оформени коремни мускули. Планкът е едно от тях.

Единственото упражнение за корем, което ви трябва

Единственото упражнение за корем, което ви трябва

Не, не са коремни преси

Спортните напитки са най-добрият начин за хидратация след тренировка

Този тип напитки не са нищо повече от вода със захар. Вместо това най-добре да заситим жаждата с обикновена вода, а умората в мускулите - с протеини.

Само физическата активност с потене се брои

Един час кикбокс не е по-добър от два часа йога. Скорошно проучване в САЩ показва, че типът на физическата активност няма особено значение, стига да се случва регулярно.