Още в средата на 2020 г., когато не знаехме по какъв начин ще се развие пандемията, стана ясно, че Уил Смит и Антоан Фукуа ще се захванат с филм на име Emancipation.

Emancipation, Уил Смит, Антоан Фукуа и филмът за избягал роб, който ще снимат

Уил Смит ще бъде избягал роб, борещ се за живота си

Emancipation ще повдигне много въпроси

Тогава за него не знаехме кой знае колко много. Единствено че ще бъде продукция на Apple TV+ и ще се фокусира върху историята на един роб, който се бори за свободата си.  

Покрай разигралата с драма с шамара, който Смит зашлеви на Крис Рок на Оскарите, си мислехме, че филмът може да пострада, но за щастие това не се е случило. Защото Apple TV+ пуснаха първи тийзър на Emancipation и обявиха премиерната дата.

Тийзърът прави точно това, което се очаква от него - кара ни да сме още по-нетърпеливи да видим филма. Не ни разкрива кой знае колко много от историята и сюжета, но пък виждаме някои наистина впечатляващи кадри. Разбираме, че действието се развива по времето на Гражданската война в САЩ, когато Ейбрахам Линкълн прокарва Прокламацията за еманципация, според която вече не трябва да има роби.

Но времената са такива, че страхът и насилието властват. Това обаче не може да спре Питър (Смит), който е чул за еманципацията и решава да рискува живота си, за да се присъедини към армията на Линкълн, за да стане свободен човек. Но това изобщо няма да е лесно пътуване, което в крайна сметка може и да коства живота му. 

Emancipation е базиран на истинска история, а самият Уил Смит казва, че това е най-трудният филм, върху който е работил. Така че очакванията са високи...