Ако не сте любители на зелената салата, ако нямате време за фитнес, ако обичате храната, за която е ясно, че не е полезна, ако имате още по-вредни навици - като например цигарите, без съмнение сте застрашени от сърдечен пристъп, диабет и дори болестта на Алцхаймер, пише сайтът здраве.bg.

Преди да махнете с ръка и да си купите поредния хамбургер, загърбвайки здравословното хранене и физическите упражнения, прочетете и си изберете нещо от следните няколко алтернативи, които не изискват особени промени в навиците ви, но ще спомогнат за по-доброто ви здраве:

Не забравяйте да си миете зъбите
Мийте ги редовно, след всяко хранене. Не забравяйте да използвате и конци. Изследванията показват, че заболяванията на венците способстват за развитието на сърдечни заболявания, диабет и други опасни състояния.
Учените също така смятат, че бактериите от венците могат да постъпят в системата на кръвообращението и да предизвикат проблеми в други части на организма. Ако нямате под ръка четка за зъби, изяжте няколко стафиди, за които се знае, че се борят успешно с бактериите, предизвикващи болести на венците.

Поразходете се по магазините
Благотворният ефект от пазаруването е забележим (разбира се, най-вече за жените), особено ако вървите бързо, качвате се по стълбите, а не по ескалатора и сравнявате цените , запомняйки ги за всеки отделен магазин, заявява невропатологът Мерилин Албърт от университета "Джон Хопкинс", прес-секретар на Асоциацията за изучаване на болестта на Алцхаймер. Ако по време на покупките извършвате тези три дейности, ще се предпазите от болестта на Алцхаймер, тъй като мозъкът ви ще се намира в постоянно активно състояние.
Ако пазаруването не е вашата страст, отдайте се на градинарство, на туризъм, започнете да играете баскетбол, да ходите на басейн.

Яжте горчив шоколад
Тъмният и горчив шоколад съдържа много флавоноиди -антиоксиданти, помагащи в борбата със стареенето.
Малка порция шоколад може да помогне и в борбата с тромбите и сърдечните пристъпи.
Тъмното грозде, червеното вино и ябълките също съдържат флавоноиди.

Смейте се от сърце
Поне веднъж дневно трябва да се смеете - от все сърце, препоръчва Майкъл Милър, директор на кардиологичното отделение в Медицинския център към университета на Мериленд.
Неговото изследване потвърждава, че смехът способства за разширяването на кръвоносните съдове и защитава от сърдечни заболявания. Гледайте някаква комедия, прочетете смешна книга, разкажете или чуйте анекдот, или просто се посмейте с приятели.

Редовно правете секс
Особено мъжете, които водят редовен полов живот, живеят по-дълго, твърди Барбара Бартлик, психиатър и сексопатолог от медицинския център "Уейл Корнел" в Ню Йорк.
Според нея хората, щастливи в сексуално отношение, се справят по-добре с настинките, депресията и са с по-малък риск от сърдечни заболявания. Сърцето може да бъде заставено да бие по-бързо и ако се занимавате с танци или дори по време на разходка.

Спете достатъчно
Сънят помага да се поддържа паметта, способства за концентриране на вниманието и дори регулира телесната маса, а недоспиването води до затлъстяване, смята Мир Крайгер, специалист по проблемите на съня от университета на Манитоба в Канада. Според данните от изследванията, повечето хора се нуждаят от 7-9 часа сън в денонощието.

Занимавайте се с йога
Тя предлага пози, които повишават гъвкавостта и силата. Те могат да помогнат на хората, страдащи от артрит, заявява Пейшънс Уайт от Американската асоциация за изследване на артрита.
Тези пози спомагат и за подобряване на равновесието и предпазват възрастните хора от падане.
Плуването и тенисът също могат да ви направят по-силни и по-гъвкави.

Яжте повече ядки
Шепа бадеми дневно не само помага за намаляването нивото на лошия холестерол, който провокира сърдечните заболявания, но и може да предотврати развитието на някои видове рак, в това число на дебелото черво, смята Пол Дейвис, биохимик от университета на Калифорния в Дейвис.
Бадемите и другите ядки съдържат много полезни вещества, в това число и витамин Е.

Молете се или медитирайте
Молитвата и медитацията намаляват кръвното налягане, премахват тревогата, понижават нивото на стреса и удължават живота, твърди Харолд Кениг, психиатър от университета "Дюк" в САЩ. Той препоръчва за това да се отделят поне по 20 минути всеки ден.

Пробвайте индийската кухня
Изследвания потвърждават, че куркумата (влизаща в състава на кърито), което е популярна подправка в индийската кухня, помага в борбата със сърдечните заболявания, рака и болестта на Алцхаймер, отбелязва Грег Коул, изследовател от университета на Калифорния в Лос Анджелис.

здраве.bg