Всеизвестен факт е, че червеното вино има благоприятно въздействие върху организма, когато се консумира умерено. Например, то намалява нивата на "лошия" холестерол, увеличава кръвоносните съдове, забавя процесите на стареене на организма и много други.

Едно от последните проучвания на учените от Вашингтонския университет в Сейнт Луис показва, че червеното вино повишава фертилитета при жените, пише Metro. Те смятат, че това се дължи на химичното съединение ресвератрол, което се намира в червеното грозде. Червеното вино има с пъти по-голяма концентрация на това съединение, отколкото бялото.

Снимка 320885

Източник: iStock

Учените изследвали връзката между консумацията на алкохол и женската плодовитост, като накарали 135 жени на възраст между 18 и 44 години да записват какво количество вино изпиват в рамките на един месец. Те открили, че тези, които консумират поне пет чаши червено вино, произвеждат по-голям брой яйцеклетки.

Снимка 320883

Източник: iStock

От изданието посочват, че това проучване е проведено върху прекалено малък брой жени и е необходимо да се разшири, преди да бъдат направени твърди заключения. И, разбира се, консумирането на алкохол не се препоръчва за жени, които се опитват да забременеят.