Ето че дойде време и за лятната отпуска. Стискаме палци времето да е слънчево и стягаме куфарите за морето. Почивните дни минават неусетно и след тях ни остава едно кофти чувство, че нещо пак не беше както трябва, не както го бяхме планирали. Защо ли?

Вината

Ако си падаме работохолици, дори и да не си го признаваме, вероятно не обичаме да почиваме. Все ни гони чувството, че можехме да свършим нещо по-полезно, вместо да се пържим на плажа цял ден. А колегите, горките, как ли се справят без нас?

Ако по цял ден сме в плен на подобни мисли, определено имаме проблем. А решенията са две - или не излизаме във ваканция, или по-добре да преосмислим малко приоритетите си.

Снимка 371533

Източник: iStock

Трябва да си налагаме и граници - проверяваме служебния мейл само веднъж дневно и забравяме за телефонните разговори по работа. Нека си дадем възможност работата да ни залипсва.

По семейно

В първия момент може да ни звучи като страхотна идея да прекараме няколко дни на море или планина с членове от семейството, на които все не успяваме да обърнем достатъчно внимание. Но вероятността в последствие да съжалим е доста голяма.

Бабата, която все ни пита дали ни е студено и дали сме се наяли. Племенниците, които не могат и за миг да стоят на едно място. Е, в такива моменти на човек му иде да хване гората.

Снимка 371535

Източник: iStock

Всъщност, това е доста добра идея - винаги трябва да намираме моменти на усамотение на подобни почивки в екстремни условия. Иначе или ще полудеем, или ще се изпокараме. Няма лошо и да се разделим на групи за вечерята, за да успеем да се угоди на всеки.

Храна

Не стига че му отпускаме края, а и не сме сигурни какво точно ядем. Вечният въпрос за хигиената и произхода на продуктите в заведения по морето (а и не само) е едно на ръка.

Но го има и моментът, че тотално объркваме хранителния си режим. Не само откъм количество храна, но и спрямо времето на приемането й. И после ни е едно тежко, гадно и гузно. Пак сме късметлии, ако не се натровим или не пипнем стомашен вирус.

Снимка 371536

Източник: iStock

Алкохол

Ваканцията е времето да скъсаме синджира, нали?! Ами, не съвсем. Големи количества алкохол за малко на брой дни не са никак добра идея. Особено ако принципно рядко посягаме към високоградусовите напитки.

Със сигурност консумацията без мярка и като за последно най-много да ни вгорчи ваканцията. Плажуването с махмурлук не е за препоръчване, а кофти настроението ни е гарантирано. А и алкохолът дехидратира, което може да доведе до допълнителни главоболия.

Как да пестим, когато сме на почивка

Как да пестим, когато сме на почивка

И капаните, за които да внимаваме

Стрес

Основен фактор за него е липсата на конкретен план за ваканцията. С какво ще пътуваме, къде ще отседнем, дори дребни детайли като невъзможността да си харесаме нов бански.

Но и самата промяна в режима, в ежедневието ни, води до едно напрежение. Иначе си знаем - ставаме, отиваме на работа, връщаме се, спим. А сега дните са пред нас, но не са запълнени с ангажименти. А дали ще успеем да ги оползотворим максимално?

Очакванията

Да, чакаме почивката отдавна. Но това не е нито първата, нито последната в живота ни. Не е добре както да нямаме никакви планове, така и да имаме прекалено високи изисквания за доброто си прекарване. Разстоянието между тях и разочарованието е само една крачка.

Какво да направим вкъщи, преди да заминем на почивка

Какво да направим вкъщи, преди да заминем на почивка

За да ни е мирна главата

Сън

Е, разбира се, че не сме отишли на море, за да си проспим деня. Но и организмът си има нужда от своето. И ако се прибираме всяка вечер от дискотека по изгрев, а три-четири часа по-късно сме готови за нови подвизи, няма на кого друг да се сърдим, освен на себе си, пише Reader's Digest. И не, няма да успеем след това да си навакасаме със съня.