Пестим няколко месеца за така желаната лятна ваканция. А когато дойде време за нея, въобще не ни се иска да мислим за пари и да си правим сметка. Но така може да се окажем доста назад с финансите, с надвишен лимит на кредитната карта или в най-лошия случай - без пари на втори ден на почивката.

Ето няколко прости съвета, които ще ни спестят не само известна сума, но и не малко нерви.

Пътуване

Да летим или да прекараме часове наред в автобуса през нощта може да не ни изглежда като страхотна идея. Но, всъщност е. Така ще пристигнем на сутринта и ще имаме целия ден пред себе си, без да се налага да плащаме още една нощувка. 

Снимка 362048

Източник: iStock

Затова и често полетите, които пристигат в късния следобед, са с по-ниска цена, подчертава Telegraph. Но така се принуждаваме да платим за спане, което не е много рентабилно.

За из път

Храната на летището, както и на бензиностанциите, на които ще ни се наложи да спрем, е доста по-скъпа. Вместо да прибягваме до сандвичи на безбожни цени, просто защото нямаме друга алтернатива, по-добре да се запасим от вкъщи. Така и всичко ще е по наш вкус.

Настаняване

Хотелите се множат един след друг, а конкуренцията помежду им ги принуждава да предлагат атрактивни оферти. Но, ако не държим на лукс на всяка цена, по-добре да се поразровим в платформи като Booking и Airbnb и да резервираме стая, апартамент или цяла къща. Е да, ще се лишим от румсървиса, но ще спестим за друга глезотия.

Снимка 362050

Източник: iStock

Придвижване

Ако сме избрали да почиваме в чужбина, транспортът може да се окаже голямо перо в разходите ни. Затова е добре, когато имаме тази възможност, да избягваме използването на таксита или метро, а да ходим пеша. Така получаваме още един бонус - опознаваме по-добре мястото.

Има и друг вариант - да се поинтересуваме от опциите за туристически карти или такива за многократно пътуване, които със сигурност ще ни излязат по-евтини. А някои от тях са съчетани и с възможност за посещение на градски забележителности.

Билети

Ако искаме да посетим някои от забележителностите на града, можем да си закупим билетите онлайн. Това ме възможно и доста преди пътуването, като в повечето случаи ще платим по-малко за същото преживяване. А и ще избегнем дългите опашки. Можем да се поинтересуване и в кои дни и часове входът е свободен.

Снимка 362052

Източник: iStock

Обяд

Повечето заведения предлагат обедни менюта. А това ни дава възможност да хапнем повече за по-малко пари. Вярно, предложенията са ограничени, но, ако не сме от претенциозните, обядът може да ни е най-обилното ядене за деня и да заредим с нови сили за приключения до залез слънце. А за вечеря може да хапнем нещо набързо от уличното заведение, където винаги има опашка.

Далеч от центъра

Независимо дали говорим за закуска, обед или вечеря, не трябва да се спираме на първото място, което ни видят очите. Особено ако сме на разходка в центъра на града. В близост до забележителностите цените са в пъти по-високи.

А кратка разходка по малките улички наоколо ни дава шанс не само да опознаем истинския дух на град, а и да намерим заведение, в което да похапнем вкусно за много по-малко пари. Разликата пък можем да я дадем за магнитчета например.

Снимка 362053

Източник: iStock

Пазаруване

Може да ни изглежда като голямо приключение да се впуснем в покупки на местния пазар. Там е шумно и препълнено, но със сигурност ще намерим изгодни оферти, а и най-вече традиционни продукти на по-ниска цена. 

Друго предимство е, че можем да се пазарим. Щом местните са там, значи има защо. Остава сами да го открием. Ако мястото, където сме отседнали има кухня, можем да си напазаруваме за бързо ястие и да спестим известна сума.

Вода и кафе

На момента може да не си даваме сметка, но за тези две напитки отделяме голяма част от бюджета си. Ако сме фенове на кофеиновата напитка, трябва да внимаваме откъде си я купуваме, защото може да ни изяде обяда. Особено ако не се ограничаваме до една на ден.

Как да спестим пари за лятна ваканция

Как да спестим пари за лятна ваканция

Време е

За водата има една изгодна опция - филтриращо шише за многократна употреба. По-скъпа еднократна инвестиция, но след това си я връщаме с избягването на пластмасовите бутилки. А и създавам по-малко боклук.