Еуфорията от едно предстоящо пътуване може ни накара да забравим за няколко основни акцента от подготовката. А те никак не са за подценяване. Ето няколко съвета, които да ни улеснят.

Храна

Трябва да изхвърлим всичко, което ще се развали, докато ни няма. Но и не трябва да изпразваме напълно хладилника. Добре е да си оставим резерви, с които да приготвим нещо бързо и лесно, когато се върнем от ваканцията. Най-добрият вариант е да замразим в кутии вече приготвени ястия, които след това да размразим и притоплим.

Снимка 344343

Източник: iStock

Уреди

Дори да нямаме навика да изключваме телевизора и компютъра, когато отиваме на работа, добре е всички електроуреди да бъдат изключени от мрежата, когато ще отсъстваме за няколко дни. Така си гарантираме защита от токови удари и нежелани повреди, ако се разрази гръмотевична буря например.

Почистване

Преди да отпрашим към морския бряг, въобще не ни е до чистене. И това е напълно сигурно. Още по-сигурно обаче е, че когато се върнем от почивката, съвсем няма да имаме желание за досадното домакинско занимание.

Затова е добре предварително да почистим - доколкото можем, за да не се върнем, и да трябва да хванем метлата, вместо да си отпочинем от пътуването. Важно е и да не оставяме мръсни дрехи или чинии, както и боклук.

Снимка 350550

Източник: iStock

Ключове

Винаги е добре някой, който може бързо да стигне до дома, да има възможност и да влезе в него. Разбира се, говорим за доверен човек - близък роднина или приятел. А защо не и любимият съсед. Никога не се знае каква извънредна ситуация може да се случи. Затова трябва да оставим на някого резервни ключове.

Ценности

Крадците чакат точно отпускарските периоди, за да действат. Колкото и да сме сигурни, че сме обезопасили дома си от чужди набези, винаги трябва да имаме едно наум. В това се включват най-вече парите и всичките ни ценности да бъдат на скрито място, а не да чакат просто някой да влезе и да ги вземе.

Щори и пердета

Ако принципно са дръпнати през целия ден, когато сме на работа, тяхната променена позиция може да даде знак на крадците, че не сме си вкъщи.

Снимка 223109

Източник: iStock

Осветление

Вече лесно и евтино се намират специални таймери, които да включват лампите или телевизора в даден час за конкретен период от време, за да се симулира присъствие. Но, както вече казахме горе, добре е уредите да бъдат изключени от контакта, затова остава вариантът с лампите в една или в няколко стаи.

Как да охладим дома през лятото

Как да охладим дома през лятото

Без климатик

Домашните любимци

Трябва да сме сигурни, че ги оставяме в добри ръце, ако се наложи да тръгнем без тях. През летните месеци не е препоръчително да си правим експерименти с количеството вода, което им оставяме, или с температурата в помещението. Но най-добре е да ги пратим на гости на познат или роднина