Порция сушени щурци, съдържаща 200 калории, е заредена с около 31 грама протеин.

Порция телешко с 200 калории пък ни носи едва 22.4 грама протеин.

Но протеиновият превес на тези насекоми над един от най-високопротеиновите и масови видове месо не е единствената причина за тяхната слава.

Щурците съдържат над 40 пъти повече омега-3 киселини от телешкото, в тях има и седем пъти повече фибри, но по-малко мазнини.

Снимка 373653

Източник: iStock

Скорошно проучване на университета в Уисконсин, САЩ, сочи, че щурчетата са изключително полезни за целия ни хранителен тракт. Според учените, насекомите спомагат за култивирането на пет полезни за стомаха бактерии, които имат доказани пробиотични свойства.

Най-известната от тях Bifidobacterium animalis. Тя е добре позната на медицината със своето противовъзпалително действие, като същевременно засилва имунитета и действа положително на дихателната система.

Учените също така са установили, че приемът на щурци инхибира развитието на патогенни бактерии, които се асоциират с рак, Алцхаймер, проблеми с жлъчката и дори депресия.

Щурците представляват и много по-устойчив метод за изхранване на цивилизацията, отколкото който и да е вид животновъдство.

Суперхраните на лятото

Суперхраните на лятото

Ето на какво да наблягаме

За производството на половин килограм протеин от щурци са нужни само около 4 литра вода. За същото количество протеин, добит от телета или прасета, са нужни респективно около 9500 и 3000 литра вода.