Лятото е сезон не само на високи температури, плаж и море, но и на разнообразие от пресни зеленчуци и плодове. Въпреки че вече през цялата година пазарът ни предлага продукти от цял свят, добре е изброените по-долу да присъстват по-често в менюто ни сега, и след месец, и след два. 

Диня

Разхлаждащият плод има редица полезни качества, които не се изчерпват до перфектното комбиниране с мастика или сирене. Динята е богата на витамин С, както и на ликопен.

Освен че е виновно за червения цвят, това вещество действа ползотворно на очите и сърдечно-съдовата система. А и с честата консумация на диня се предпазваме от още едно неприятно състояние - дехидратацията. Все пак, тя е 90% вода.

Снимка 363432

Източник: Туитър

Грозде

Въпреки че не се отразява добре на стомаха, ако е от по-чувствителните - заради ниското съдържание на фибри, този плод има място в летния ни хранителен режим. Основният довод в защита на гроздето е високото съдържание на антиоксиданти и витамин К. То е полезно преди всичко за костите и за мозъчната дейност.

Череши

Освен че са сладки и виреят повече от добре на родна почва, малките плодчета са богати и на антиоксиданти. Могат да ни предпазят от артрит и сърдечни заболявания.

Снимка 234357

Източник: pixabay.com

Ягоди

Въпреки че вече сезонът им е към приключване, трябва да се възползваме докрай от полезните им свойства. А те са свързани преди всичко с набавянето на достатъчно калий, фолиева киселина и витамин С. Според учени, цитирани от Reader's Digest, консумацията на ягоди три пъти на седмица намалява риска от инфаркт с 34%.

Праскови

Те са вкуси и ароматни, но благодарение на тях си набавяме и антиоксиданти, витамини С и А и калий. Той регулира кръвното налягане и помага за по-бързо възстановяване след тренировка, избягвайки мускулната треска.

Снимка 212603

Източник: pixabay.com

Царевица

Прясна, топла, сладка царевица. Изкушава ни не само на плажа, но и навсякъде в града. И не е зле да се поддадем на изкушението, защото лесно ще се заредим с фибри, магнезий и витамин В6

Храните, които да ядем винаги заедно

Комбинирай това

Храните, които да ядем винаги заедно

Люти чушки

Афродизиак, събуждащ апетита и забързващ метаболизма ни. Нужно ли е да казваме още нещо?!