Знаем, че спортът е здраве. Но кой точно спорт да изберем, за да вземем най-доброто? Според ново изследване по темата, добре е да заложим на дисциплини, в които имаме противник или съотборник. С тях тренираме не само тялото, но и ума.

Причината са социалните връзки, които се създават. Те ни карат да се чувстваме значими, полезни, част от нещо, щастливи. Затова, ако искаме да спортуваме за дълголетие, винаги трябва да го правим поне с един партньор.

До този извод се стига след продължило цели 25 години изследване. В него първоначално взимат участие 8500 възрастни.

Снимка 376771

Източник: iStock

При анализиране на продължителността на живот и видовете спорт, които упражняват участниците, се прави извод кои са най-дълголетни. 

На първо място е тенисът. Да, той не спада към отборните спортове, но имаме директен контакт с противника. А това може да прибави девет-десет години към продължителността на живота. 

След него идва бадминтонът, който може би не приемаме много на сериозно. Но, ако го тренираме сериозно, може да живее около шест години по-дълго.

Снимка 326108

Футболът увеличава продължителността на живота с четири-пет години, а заниманията във фитнеса - с едва година, пише Time.

Как да не се отказваме от спорта

Как да не се отказваме от спорта

4 фактора, на които помпят мотивацията

Дори да тренираме по-дълго време, но сами, ефектът върху дълголетието ни няма да бъде по-положителен. Причината е, че липсва тази основна съставка - комуникацията, контактът. Е, все пак, всяка тренировка е по-добра от липсата на тренировка, но е добре да подбираме какво спортуваме.