Знаем, че вината си подхождат с различни сирена. Всеки вид има своето другарче, но не винаги сме наясно как да направим най-точната комбинация.

Е, италианците са се погрижили не само да създадат разнообразие и от двете, но и да улеснят максимално избора.

През Първата световна война жителите на малките населени места в Северна Италия прибягват до хитрост, за да спасят личното си производство - крият питите сирене в бъчвите с вино. Така ги спасяват от набезите на гладните войници, които вилнеят навред.

Снимка 351594

Източник: Facebook / Thats Amore

Години по-късно, през 1976 г., отваря врати фабриката La Casearia Carpenedo. Семейният бизнес е специализиран именно в производството на качествени сирена, които зреят в дъбови бъчви, пълни с различни вина. Придържайки се към традицията, собствениците обогатяват процеса, за да постигнат още по-добри вкусови качества.

Днес производството достига до 20 хиляди пити годишно. Те зреят в бъчви с различен сорт вино, което определя финалните нокти на техния вкус и аромат. Цената на една е между 100 и 200 евро. За ценителите се предлагат цели 15 разновидности на т.нар. пияно сирене (от италиански - Ubriaco).

Червено, бяло и дори Просеко - типично италиански избор. Но не за допълнение към сиренето, а за верен съюзник в направата на качествен и традиционен краен продукт.

Снимка 351583

Източник: FAcebook / Italian Food Trading Gold Food

Зреенето на сиренето в бъчвите с вино продължава до 150 дни. Понякога в дървения съд напълно целенасочено попаднат и допълнителни съставки като гроздови семки, стафиди, билки, подправки и дори сено. С тях се постига наситен и уникален вкус.

Законът на Мърфи за домашното вино

Законът на Мърфи за домашното вино

И то не в бъчва, а в мултикукър

Пред Business Insider един от създателите на фабриката споделя, че на сиренето и виното трябва да се позволи да правят любов помежду си. А за да се получи наистина успешно сливане са необходими и подходящите условия - топлина, важност, време, уют.