Както повечето гениални (а и забавни) открития, и това се ражда от една шега. Майтапчийска картинка, която обикаля в социалните мрежи, представя отчаяна домакиня, която се чуди защо никой не е открил как да сложим грозде в мултикукъра и да изкараме вино от него.

Предизвикателството прието, си казва кулинарният блогър Дейвид Мърфи, който се занимава и с разработване на рецепти. Подтикнат от една картинка, а и от собствения си интерес за нови открития в кухнята, той решава, че трябва да пробва дали наистина можем да си направим вино в домакински уред.

Накратко - отговорът е "да".  По-дълго - отнема около 48 часа и трябва да имаме мултикукър с програма за кисело мляко. Мърфи съветва първо да го почистим добре, за да премахнем бактериите, които могат да попречат на процеса.

Снимка 343224

Източник: foodnservice.com

След това изсипваме една чаша от сока и на неговото място с бутилката - с помощта на фуния, добавяме захарта. Разклащаме енергично в продължение на минута-две, за да се смесят.

Необходимо ни е и едно пакетче от т.нар. "мая за вино", която ускорява процеса на ферментация и създава специфичен вкус. У нас вероятно ще е трудно да се намери, но може да се поръча онлайн. Добавя се в шишето и отново се разклаща.

Снимка 343223

Източник: foodnservice.com

След това изсипваме сместа в мултикукъра и добавяме и чашата сок, която преди това оставихме настрана. Включваме уреда на програмата за кисело мляко и избираме по-ниска температура (не повече от 27-28 градуса).

Отдушникът трябва да бъде оставен отворен, а мултикукърът - включен в рамките на две денонощия. След като това време премине, ще можем да се насладим на домашно вино по доста нетрадиционна рецепта.

Снимка 343222

Източник: foodnservice.com

Разбира се, всичко тук е на шега и просто един експеримент. Не можем да гарантираме крайния резултат, в който дори самият Мърфи се е съмнявал. А ако случайно ни се допие вино, по-добре да отскочим за една бутилка до магазина. В мултикукъра пък можем да си приготвим някое мезе за него, пише Foodnservice.