Както повечето гениални (а и забавни) открития, и това се ражда от една шега. Майтапчийска картинка, която обикаля в социалните мрежи, представя отчаяна домакиня, която се чуди защо никой не е открил как да сложим грозде в мултикукъра и да изкараме вино от него.
Предизвикателството прието, си казва кулинарният блогър Дейвид Мърфи, който се занимава и с разработване на рецепти. Подтикнат от една картинка, а и от собствения си интерес за нови открития в кухнята, той решава, че трябва да пробва дали наистина можем да си направим вино в домакински уред.
Накратко - отговорът е "да". По-дълго - отнема около 48 часа и трябва да имаме мултикукър с програма за кисело мляко. Мърфи съветва първо да го почистим добре, за да премахнем бактериите, които могат да попречат на процеса.
Източник: foodnservice.com
След това изсипваме една чаша от сока и на неговото място с бутилката - с помощта на фуния, добавяме захарта. Разклащаме енергично в продължение на минута-две, за да се смесят.
Необходимо ни е и едно пакетче от т.нар. "мая за вино", която ускорява процеса на ферментация и създава специфичен вкус. У нас вероятно ще е трудно да се намери, но може да се поръча онлайн. Добавя се в шишето и отново се разклаща.
Източник: foodnservice.com
След това изсипваме сместа в мултикукъра и добавяме и чашата сок, която преди това оставихме настрана. Включваме уреда на програмата за кисело мляко и избираме по-ниска температура (не повече от 27-28 градуса).
Отдушникът трябва да бъде оставен отворен, а мултикукърът - включен в рамките на две денонощия. След като това време премине, ще можем да се насладим на домашно вино по доста нетрадиционна рецепта.
Източник: foodnservice.com
Разбира се, всичко тук е на шега и просто един експеримент. Не можем да гарантираме крайния резултат, в който дори самият Мърфи се е съмнявал. А ако случайно ни се допие вино, по-добре да отскочим за една бутилка до магазина. В мултикукъра пък можем да си приготвим някое мезе за него, пише Foodnservice.
Хирам
на 06.03.2018 в 13:29:30 #2глупости страшни. има си начин за правене на домашно вино и е от хилядолетия. Мойто стана прекрасно, тая година малко по-силно, че беше много захарно мерлото, никакви химикали, никаква мая, само от гроздов сок, само че в бъчви и се чакат поне 50 дни да стане, има си бурна и тиха ферментация, декантиране и бутилиране след 100 дни от дамаджани в бутилки /ако не се изпие през това време/. материал от пазара в люлин или в Дружба, направо ти го мелят и сипват в бидон или в чувал ако нямаш бидони, никакви химии, носиш го в избата и става за 2 часа! това го няма другаде в Европа, само в Италия съм го виждал!
jasentcho
на 05.03.2018 в 21:17:54 #1Принципно е така, но само принципно. На практика са нужни минимум 14-15 денонощия за целия цикъл. Гроздето, купено от магазина, ще има дадено количество консервант/пестицид, който да го предпази от оксидаза ,гниене и други болести, влошаващи вкуса и търговския му вид. Това ще пречи и на ферментацията. Да кажем, че ще използвате по-високи дози серен двуокис за подтискане на вредните микроорганизми. Трябват Ви и големи количества винена мая плюс диамониев фосфат, за подхранване. Ако въобще стане ферментация, трябва да се следи да не вкисне материала. После пък трябва да се филтрира. Абе, направо не е за всеки. Ако въобще се получи нещо, може да получите киселини и дискомфорт в стомаха. Главоболието- отделно. Направо не знам какво да Ви кажа. Или от магазина, или от някой, който наистина има лозе и е сложил и малко грозде в МАТРИАЛА.