Любителите на фитнеса взимат какви ли не специални спортни напитки, за да им помогнат да се възстановят след тренировка.

Но ново проучване потвърди, че има много по-проста, по-ефективна и вкусна опция: шоколадово мляко.

Всъщност, според изследването на Университета Шахид Садуги в Язд, Иран, шоколадовото мляко не само позволява на трениращите да се упражняват шест минути по-дълго, но подобрява и сърдечната честота и нивата на млечната киселина, които показатели са виновниците за мускулните крампи.

Снимка 368240

Източник: iStock

Шоколадовото мляко съдържа въглехидрати, протеини и мазнини, както и вода, и електролити, които са от решаващо значение за възстановяването след тренировка.

Изследователите в Иран анализират 12 съществуващи проучвания по темата, като в допълнение дават на 150 участника в проучването да пият шоколадово мляко след като са приключили тестови упражнения като бягане или колоездене.

Храната и напитките преди, по време и след тренировка

Храната и напитките преди, по време и след тренировка

5 съвета за подобряване на физическата ни активност

При следващата стъпка на участниците се измерват сърдечната честота, нивото на млечна киселина и на умора.

Установява се, че шоколадовото мляко е или по-голямо, или равностойно ефективно като плацебо или други напитки за възстановяване, въпреки че изследователите отбелязват, че е необходимо да се направят допълнителни проучвания, за да се извадят окончателни заключения.

Снимка 354203

Източник: iStock

Шоколадовото мляко обаче не е единственият вариант - някои смутита, зърнени храни с мляко или супи също осигурят необходимите хранителни вещества.

Пиенето на много вода, разбира се, е от съществено значение за заместване на течностите, които губим, докато се потим, но водата няма да осигури на тялото ни това, от което се нуждаят мускулите, за да се възстановят.