Здравословните навици на съня са в състояние да окажат голямо влияние върху нашето качество на живот. Но ако искаме да се наспиваме добре, трябва да спазваме някои определени правила, съветват от Sleep Foundation.

Режим

Необходимо е да си изградим постоянен режим на ставане и лягане, дори и в почивните дни. Това помага да се регулира часовникът на тялото ни, което позволява да заспиваме по-лесно, да не се будим през нощта и да ставаме отпочинали.

Ритуали преди лягане

Релаксиращата, рутинна процедура точно преди лягане, която включва избягване на ярка светлина, помага да отделим времето си за сън от дейности, които могат да причинят възбуда, стрес или тревожност.

Снимка 359016

Източник: iStock

Дрямката

Ако имаме проблеми със съня, трябва да избягваме дрямката през деня, особено следобедната, защото така вероятността да легнем и да заспим през нощта, е още по-малка.

Спортуване

Натоварените тренировки са най-доброто средство за здравословен сън, тъй като ни осигуряват нужната умора и ни помагат да заспим като бебе, стига да не са непосредствено преди лягане. Дори и леката тренировка е по-добра от липсата на активност.

Спалнята

За здравословен сън трябва да си осигурим подходяща среда. В спалнята ни не бива да е прекалено горещо, дори малко хладно е препоръчително. Трябва да се стремим стаята, където спим, да е възможно най-тиха, за да не нарушава качеството на съня. Желателно е и да не влиза никаква светлина, като за целта може да използваме завеси, сенници и т.н.

Снимка 349403

Източник: iStock

Спалнята трябва да е лишена и от вътрешни шумове или други разсейващи средства, като скърцане на леглото и хъркане. Хубаво е да помислим и за овлажнители на въздуха, вентилатори и още устройства, които биха ни помогнали да се чувстваме по-комфортно.

Матртакът и възглавницата

Трябва да се уверим и че матракът ни е удобен. Този, който ползваме от години, отдавна може да е превишил продължителността си на живота, която е около девет или 10 години за повечето качествени матраци. Да сложим и комфортни възглавници, за да направим стаята привлекателна и примамваща за спане.