Когато говорим за протеин, сигурно се сещаме първо за онези фитнес маниаци, за които той е неизменна част от живота и хранителния им режим. 

Според учените и една общоприета норма се нуждаем от 0,8 г. протеин на килограм от теглото ни. Така, ако тежим 70 килограма, трябва на ден да приемаме поне 56 г. протеин. Но това се оказва непосилна задача за повечето от нас. А какво се случва ако не си го набавяме в необходимите количества? 

Глад

И то специално за много сладки и много солени храни. Протеинът забавя освобождаването на захарта в кръвта и така поддържа нейните нива в оптимални граници. Но когато не е в достатъчно количество, имаме резки скокове и спадове в кръвната захар, които ни карат да посягаме все към вредни храни. 

Мускули

Това е основната причина хората, които спортуват усилено, да приемат допълнително от храната си протеин. Просто ако той не е в достатъчни количества, тялото започва да гори мускулите, за да си набави енергия по време на тренировки. А това определено не е търсеният ефект.

Снимка 385053

Източник: iStock

Недостатъчно протеин - нисък мускулен тонус, загуба на мускулна маса и проблеми със ставите. Възстановяването от травми също е доста по-дълго.

Коса

Ако се чудим защо косата си пада на поразия, вероятно правилният отговор се крие в това колко протеин консумираме на ден. Здравето и красивият вид на косата, кожата и ноктите са пряко свързани с замяната на мъртвите клетки с нови. Тя пък зависи почти изцяло от протеина.

Имунитет

В сега на вирусите сме и ако никой щам не може да ни подмине, значи трябва да преосмислим начина си на хранене. така, че в него да има достатъчно протеин. Клетките на имунната система са съставени именно от това вещество и при недостиг не могат да се възстановяват достатъчно бързо, за да се борят със заразите.

Стрес

Ставаме по-податливи на физически (от преумора) и емоционален стрес, ако не приемаме достатъчно протеин. Освобождаването на стресови хормони в организма прави мускулите и тъканите по-слаби. И тук е ред на протеина да ги възстанови, за да не ставаме жертва на стресовото ежедневие.

Снимка 360233

Източник: iStock

Мисловен процес

Ако гледаме в една точка и чакаме да ни връхлети вдъхновението, но то все не идва и не идва, а задачите се трупат една след друга, причината вероятно е в това какво сме хапнали през деня.

Невротрансмитерите, като серотонин и допамин, също са съставени почти изцяло от протеин. Затова неговата липса води до понижено настроение, невъзможност да се концентрираме и усещането, че кръвната ни захар е доста ниска.

Сън

Причината да не успяваме да се наспиваме е възможно да бъде и в храната, която приемаме. Ако тя не е достатъчно богата на протеин, това затруднява процеса на производство на хормони, сред които и този на съня - мелатонин.

Как да си набавяме достатъчно протеин

С разнообразна и балансирана диета. В нея трябва да присъстват яйца, млечни продукти, риба, говеждо месо. С тях си набавяме важни аминокиселини, които организмът ни не може да произведе сам. Най-богати на тях е животинският протеин.

Веган чехли срещу кожените обувки

Лудостта на един дизайнер веган

Поредната нестандартна хрумка

Ако сме вегетарианци, можем да наблегнем не само на яйцата и млечните продукти, и и на киноата и кафяви ориз. Соята, бобовите растения, кокосът, нахутът, чията, броколите, авокадото и бадемите.