Хората, които се стремят да водят здравословен начин на живот, се лишават от доста вкусни, но вредни храни. Но е факт, че и с някои от по-полезните трябва да се внимава. Ето с кои.

7 вредни навика, които са... полезни

7 вредни навика, които са... полезни

Алкохолът и социалните медии са сред тях

Риба тон

Снимка 380519

Източник: iStock

И по-конкретно консервите с риба тон, които много често си купуваме. Проблемът не е в това, че е консервирана, а във високото съдържание на живак в рибата. 

Именно поради тази причина, независимо че е богата на протеин, не бива да прекаляваме с консумацията ѝ. Високите нива на живак в организма могат да доведат до проблеми със зрението и мускулна слабост; не са препоръчителни и при бременност. 

Рибеното масло намалява риска от алергии

Рибеното масло намалява риска от алергии

Какви са ползите от него при бременните жени

Препоръчителният седмичен прием трябва да бъде около 400 грама за възрастни и 350 грама за жени до 40-годишна възраст. 

Ядки

Снимка 380515

Източник: iStock

Ядките са чудесен избор, когато в късен следобед огладнеем, но и за тях трябва да имаме едно наум. Бадемите, орехите, лешниците и фъстъците са много вкусни и спомогнат за контролирането на кръвната захар. 

Достойнствата на фъстъченото масло

Достойнствата на фъстъченото масло

Ползите, но и всичко, за което да внимаваме

Уловката обаче се крие в това, че са и високо калорични, което не е много добре за фигурата ни. 

Киноа

Снимка 380514

Източник: iStock

Обичаме киноата, особено когато е част от някоя вкусна салата. Тя е и единственият пълнозърнест източник на всичките девет основни аминокиселини, което я прави добър източник на протеини. 

Но все пак киноата съдържа калории, което означава, че не трябва да прекаляваме с нея, ако не искаме да се сбогуваме с мечтите за стегнат корем. 

Въглехидратите все пак са полезни

Въглехидратите все пак са полезни

Колко точно трябва да приемаме

Друг важен момент е измиването ѝ. Зрънцата ѝ са покрити със сапонини - вещество, което покрива зърното и може да причини проблеми със стомаха, ако не го отмием, преди да сготвим киноата. 

Авокадо

Снимка 344564

Източник: iStock

И ние се изненадваме, че го откриваме в този списък, но според Eat This, Not That! не може да го консумираме без ограничение. Да, полезно е, защото съдържа витамини B6, C и E, както и магнезий, но едно средно голямо авокадо има в себе си над 200 калории. 

Спанак

Снимка 358224

Източник: iStock

Храни, които са полезни за панкреаса

Храни, които са полезни за панкреаса

Те са добре дошли и за цялостното ни състояние

Да, супер е, без значение дали е част от салата или някое ястие. Спанакът обаче съдържа веществото оксалат, което може да причини появата на камъни в бъбреците. Това, разбира се, е възможно, ако прекаляваме с яденето на спанак.