Вече сме си говорили за различни храни и техните полезни свойства, както и за такива, които е добре да комбинираме.
В стремежа си да ядем определени продукти, в определени количества, в определени часове дори, забравяме, че тялото ни има нужда от разнообразна храна. Ето защо, ще разгледаме няколко храни, събрани от Bright Side, които оказват благоприятно действие върху панкреаса ни.
Чесън и мед
![Снимка 358225](https://webnews.bg/uploads/images/25/8225/358225/640x.jpg?_=1549971241)
Източник: iStock
На пръв поглед това може да е много странна комбинация, но всъщност е доста полезна. По принцип, чесънът е естествен антибиотик, а когато го комбинираме с други храни увеличаваме полезните му свойства.
Комбинацията от чесън и мед повишава имунитета и подпомага възстановяването на тъканите на различни вътрешни органи, сред които и панкреаса.
Спанак
![Снимка 358224](https://webnews.bg/uploads/images/24/8224/358224/640x.jpg?_=1549971242)
Източник: iStock
Любимата храна на Попай моряка е богата на витамин B и желязо. Именно тези две съставки предотвратяват възпалението на панкреаса и го подхранват. Можем да включим спанака в салатата, а към него да добавим гореспоменатия чесън, както и лук.
Спанакът също така се бори с раковите клетки.
Червено грозде
![Снимка 358223](https://webnews.bg/uploads/images/23/8223/358223/640x.jpg?_=1549971242)
Източник: iStock
Череното грозде е богато на ресвератрол, който е мощен антиоксидант. Той спомага за намаляване на възпалението на панкреаса и също се бори с раковите клетки. Можем да си го набавим и чрез виното, но най-сигурно е да консумираме грозде.
Куркума
![Снимка 358226](https://webnews.bg/uploads/images/26/8226/358226/640x.jpg?_=1549971241)
Източник: iStock
Куркумата се смята за естествен противовъзпалителен агент, който намалява болката, причинена от панкреатит. Тя стимулира производството на инсулин в панкреаса, който регулира нивата на кръвната ни захар, и предотвратява развитието на диабет.
За да запазим панкреаса си в добро състояние можем също да пием много вода и да избягваме консумацията на алкохол.