Мисленето, че хлябът и пастата са най-вредните храни на света и бягането от тях като дявол от тамян вече са доста поостарели. Диетите се множат една след друга и ни предлагат консумация на различни групи хранителни вещества, в зависимост най-вече от това какъв ефект желаем да постигнем.

Но, ако продължаваме да си мислим, че нисковъглехидратният режим на хранене е чудотворен за организма, сме в грешка. Според ново изследване на учени от Харвард, проведено с 15 400, за въглехидратите важи правилото за златната среда.

Животът без тестения изделия, картофи, сладко и паста може да ни се струва по-здравословен, но трябва да се водим от идеята, че организмът ни се нуждаем от всичко, стига да е в разумни количества.

Снимка 373736

Източник: iStock

Не трябва нито да изключваме въглехидратите от менюто си, нито да прекаляваме с тях. Защото и в двете крайности резултатът е един и същ - по-малка продължителност на живота.

Затова храните, богати на въглехидрати, трябва да бъдат 50-55% от всичко, което консумираме. Хората, при които този процент е под 40 или над 70, увеличават няколко пъти риска от по-ранна смърт. Разликата е около четири години, пише Daily Mail.

В последните години все повече от модерните диети са свързани с изключване на определена група хранителни вещества, вместо с баланс между тях.

Снимка 373735

Източник: iStock

С нисковъглехидратните диети с акцент върху протеините и мазнините можем да свалим няколко килограма, но организмът ни няма да остане доволен от лишенията.

Интуитивно хранене - златната среда на хранителните режими

Що е то интуитивно хранене

Всичко друго, но не и диета

Най-голям е рискът да попаднем сред хората, които консумират прекалено малко въглехидрати, ако заменим месото със сирене. По-добре е да повишим консумацията на зеленчуци за негова сметка.