Когато стигнем до решението, че трябва да минем на диета, и сме убедени, че този път наистина ще ни се получи, един въпрос ни вълнува ден и нощ - колко време ще ни е необходимо, за да постигнем целта. Разбира се, всичко тук е много относително. Зависи от теглото, диетата, целта.

Ако искаме бързо сваляне на килограми, можем да го постигнем и за няколко седмици. Но идеята на спазването на хранителен режим е да привикнем тялото към промяната, за да не станем бързо-бързо жертва на йо-йо ефекта.

В тази връзка, учени от Университета в Копенхаген са установили, че ни е необходима една година. 12 месеца, в които стриктно да спазваме избраната от нас (или по-добре предписана от специалист) диета, за да се похвалим с дългосрочни резултати.

Снимка 382935

Източник: iStock

След две години проучвания на начините, по които хранителните режими влияят на организма, се установява, че прекалено рестриктивните диети не водят до нищо добро. Не че не си го знаехме...

Просто така сме устроени, че ако не ядем, умираме. А ако не приемаме почти никаква храна с цел да отслабнем, ще станем жертва на коварните хормони на глада. Те са най-честата причина да успеем да не устоим на едно или друго вредно изкушение.

Снимка 382937

Източник: iStock

А участниците в изследването на датските учени са подложени на осемседмична нискокалорийна диета и последващ режим за поддържане на теглото, изготвен от диетолог.

Кръвните им показатели се следят редовно и накрая на експеримента става ясно, че те не само са загубили средно 13% от телесните си мазнини, но и нивата на хормоните на глада са значително по-ниски. А това в случая е по-голямото постижение.

Най-вкусната диета за по-дълъг живот

Най-вкусната диета за по-дълъг живот

Ето какво включва

Изводът е прекалено прост и логичен - когато искаме бързо и с агресивни мерки да свалим тегло, тялото ни също толкова агресивно се противопоставя. Но когато го правим бавно и постепенно, организмът привиква към новите навици и се превръщаме в нов човек, пише Reader's Digest.