Чели сме какви ли не съвети за дълголетие. Както шеговито можем да кажем, всеки столетник с номера си. Едни пият по малко алкохол всяка вечер, други спортуват всяка сутрин, трети са отказали месото отдавна.

Но последните препоръки на учени от Варшавския университет сякаш най ни харесват. На база продължителни изследвания, в които участват близо 70 хиляди души, те посочват конкретни храни и напитки, които е добре да консумираме често, за да се предпазим от ранна смърт

И сред тях са доста наши любимци, някои от тях със спорна репутация.

Диетата срещу възпаления в организма се смята за новото най-добро решение за дълъг живот. Именно те са в основата на възникването на деменция, онкологични и кардиоваскуларни заболявания. И когато намалим този риск значително, вероятността да живеем по-дълго се увеличава.

Снимка 241357

Интересното е, че при пушачите, участвали в изследването, се забелязват още по-добри резултати

Ето и какво конкретно включва диетата срещу възпаления. 

Плодовете и зеленчуците без особена изненада са първенци в хранителния режим със своята неоспорима подкрепа за защитните сили на организма и нулевите вреди, пише Insider.

Снимка 378951

Източник: iStock

Пълнозърнестият хляб, зърнените закуски, чаят и ядките също не ни изненадват много и е добре да ги приемаме не само за здраве, но и за по-добра фигура. Зехтинът и рапичното масло също спадат към тях като една по-полезна алтернатива.

Нискомасленото сирене също намира мястото си сред храните, които ни предпазват от възпаления. А за финал сме оставили най-хубавото - шоколадът, кафето, виното и бирата.

Минаваме на диета от водорасли

Минаваме на диета от водорасли

Още една причина да си правим суши по-често

Да, и те са част от препоръките на учените, но всяко със своето уточнение. Шоколадът трябва да е натурален и по три-четири парчета на ден. С кафето и нискоалкохолните напитки също не бива да прекаляваме. Но поне вече си имаме още едно оправдание за още една чаша вино вечер след работа.