Една от целите на закуската е да ни дава енергия, за да се изправим пред най-трудната част от деня, след като се събудим. Мнозина свързват началото на деня с мириса и вкуса на кафето.

Едно проучване от Университета на Западна Австралия стига до заключението, че полифенолите в кафето, които консумираме редовно или в излишък, влияят на стимулиращия ефект и с течение на времето го отслабват, което ни кара да имаме нужда от повече кафе.

Изследването посочва някои храни, които да консумираме, за да получим стимулацията, която понякога не можем да постигнем с кафето. Става дума за храни с повече хранителни вещества, които да добавим към нашата закуска или други хранения за деня.

Овес

Това е изключително здравословно зърно, тъй като осигурява повече витамини и минерали, отколкото всяко друго, сред които витамини Е, В1, В2, както и калций, желязо, магнезий, цинк и фосфор. Снабдява организма и с нишесте и фруктоза, които са бавно абсорбиращи въглехидрати.

Снимка 287434

Това означава, че тяхната енергия се дозира и успява да поддържа стабилен и продължителен ритъм на нивата на кръвната ни захар, което благоприятства да не се чувстваме изморени през целия ден.

Ябълки

Ябълките са много добра храна, която ни помага да събудим тялото си. Те са идеалната закуска, която ни дава тласък за деня.

Снимка 358976

Източник: iStock

Освен това действат като почистващ препарат за зъбите, тъй като се събира повече слюнка, когато дъвчем, а с това намаляваме нивата на бактериите в устата. Тази форма на дъвчене, характерна за хапването на ябълка, е нейното тайно оръжие за събуждане, защото кара челюстите да правят упражнения, които действат разсънващо.

Хумус

Бобовите растения, сред които и нахутът, ни помагат да се събудим по-лесно сутринта, защото зеленият протеин активира мозъчните химикали. Хумусът, който се прави от нахут, осигурява желязо, фолиева киселина, антиоксиданти и манган. Не е нужно и да го приготвяме всяка сутрин, защото благодарение на лимона в състава му, без проблем се консумира в продължение няколко дни.

Снимка 328772

Източник: iStock

Нахутът има много фибри и, както другите опции, които споменахме, ще ни помогне за силен старт на деня и за енергия през целия ден. Според изследване на Еврейския университет в Йерусалим ботаникът Сима Лев Идон установява, че хумусът, направен от нахут, спомага за производството на серотонин, който действа като антидепресант и стимулант.

Теории за произход на хумуса

Теории за произход на хумуса

И каква е причината за "хумусните войни"