Споровете за необходимостта от разделното хранене не затихват от момента на създаването на тази теория. Някои го смятат за едва ли не вълшебно средство срещу излишните килограми и панацея за много болести, а други са убедени, че тази диета не само не носи никаква полза, но и нанася вреда на здравето, пишат от dieti.info.
Предлагаме ви да се запознаете с аргументите на двете страни.
"За"
За създател на теорията за разделното хранене се смята американският диетолог Хърбърт Шелтън. Според него, различните продукти (белтъчини, въглехидрати и мазнини) изискват за преработването си различни стомашни ферменти. Например - за да се преработят белтъчините, организмът произвежда солна киселина, а за да се справи с въглехидратите - алкални ферменти. Ако белтъчините и въглехидратите попаднат в стомаха едновременно, те просто си пречат взаимно на процеса на усвояване, предизвикват ферментация в червата и претоварват храносмилателната система.
Според Шелтън, най-голямата вреда се състои в това, че подобно смесено хранене нарушава работата на задстомашната жлеза, която при едновременното постъпване на белтъчини и въглехидрати, изхвърля в кръвта твърде голямо количество инсулин.
Привържениците на разделното хранене са убедени, че при правилното комбиниране на продуктите, работата на задстомашната жлеза се нормализира, а обмяната на веществата се подобрява и това способства за отслабването без никакви усилия.
Ако сте решили да пробвате тази диета, трябва да усвоите някои правила:
- Продуктите, съдържащи скорбяла (картофи, макарони, хляб, грах) трябва да се употребяват отделно от продуктите, съдържащи белтъчини (месо риба, яйца, ядки, кашкавал). Интервалът между приемането на тези продукти трябва да бъде не по-малко от 2 часа.
- Продуктите, съдържащи скорбяла могат да се комбинират с мазнините (сметана, масло, сланина) т.е. ако се вярва на Шелтън комбинацията картофи със сланина е напълно допустима, но класическото ястие макарони или спагети с кайма - не.
- Съществува група неутрални продукти като пресните зеленчуци ( без картофите) и плодовете (без бананите), които могат да се приемат както с белтъчините, така и с въглехидратите.
"Против"
Противниците на разделното хранене са убедени, че създавайки своята теория, Шелтън е допуснал редица грешки.
Първо, когато сядате на масата, вашият стомах не знае какво има в чинията и той изработва за всеки случай и солна киселина и алкални ферменти. При разделното хранене повечето от тези вещества се изхабяват напразно и могат да възникнат проблеми със стомаха, т.е. след известно време хората, практикуващи разделното хранене, могат да изгубят способността си за пълноценно преработване на храната.
Второ, теорията за разделната употреба на белтъчини и въглехидрати много трудно се реализира на практика, защото повечето продукти съдържат и едното и другото. "Въглехидратните" картофи съдържат и известно количество растителна белтъчина, а в месото има т.нар. животинска скорбяла - гликоген. Затова няма смисъл да се измъчваме и да отделяме пържолата от картофеното пюре.
Трето, разделното хранене може да предизвика потиснатост и дори появата на депресия. Известно е, че доброто настроение пряко зависи от наличието в мозъка на някои вещества - хормоните серотонин и допамин. А те се синтезират само ако белтъчините и въглехидратите постъпват в организма едновременно, а не поотделно. Именно с този факт се обяснява и пониженото настроение на тези, които спазват разделната диета. Ето защо дори противниците на разделното хранене признават, че тази система може да ви избави от излишните килограми.
Интересен е фактът, че принципите за съвместимостта на продуктите са вълнували хората още в Античността. Римският лекар Целсиус например е определил съчетания от продукти, неблагоприятни за доброто усвояване.
Основоположник на разбирането за различното усвояване на отделните храни е съветският учен акад. И. П. Павлов. Заедно със свои колеги той е установил, че за всеки вид храна се отделят различни по качество и количество храносмилателни сокове, т.е. различните вещества (белтъчини, въглехидрати и мазнини) се преработват в различни участъци от храносмилателния тракт. Базирайки се на трудовете на Павлов, Хърбърт Шелтън е съставил основните правила за съчетаването на продуктите.
Коментар на специалистите
Разделното хранене или "системата на Шелтън" не е получило никъде по света официално признание. Тази система по принцип не е научна и изглежда доста съмнителна. Но много от хората, спазващи тази диета, отбелязват постигането на положително резултати, т.е. намаляване на теглото си.
Защо? Отговорът е прост. Всички те се отнасят към този психологически тип, който, за да постигне някаква цел, се нуждае от строги рамки и ясна система. А системата на Шелтън отговаря именно на подобни търсения.
Ако никога не сте спазвали диети и не сте наблюдавали храната, която приемате, преминавайки на диетата на Шелтън, бързо ще започнете да отслабвате. Не защото това е някаква уникална система. Просто човекът, който преди не е отделял внимание на своето хранене, сега е принуден за употребява повече плодове и зеленчуци, да намали количеството приемани мазнини и да избягва всякакви вредни за здравето продукти като колбаси и торти. Постигнатият положителен ефект всъщност се дължи не на разделното хранене, а на подобрения състав на храната и намаляването на нейния обем.
Не трябва да се забравя още, че много продукти наистина се усвояват по-пълноценно от организма в съчетание с други - например зърнени продукти с мляко или с бобови култури. Белтъчините на тези продукти взаимно се обогатяват. Не напразно в традициите на всеки народ присъстват такива ястия: пилаф (месо с ориз) в Средна Азия, ориз с бобови растения или с мляко в Индия, мляко с ориз у нас...
Никой от привържениците на тази известна диета, въпреки положителния й ефект, не се придържат към нея дълго време. Може би донякъде това се дължи на факта, че тя се понася психологически трудно, а в крайна сметка строгите рамки неизбежно водят човека до срив.
Диетолозите съветват като цяло да се избягват агресивните диети, защото те могат да ви откажат от здравословното хранене и от желанието да наблюдавате своето здраве.