В щата Невада вчера, 11 юли, трябваше да изпълнят първата си смъртна присъда от 12 години насам.

Екзекуцията обаче се отложи заради медикамента, който бяха решили да използват като седатив за осъдения за две убийства Скот Реймънд Дозиър - добре познатия обезболяващ и наркотичен аналгетик фентанил.

Известен като "дрогата, която уби Принс", фентанилът стана популярен наркотик в последните години в САЩ и Европа. Предписва се при силна болка, защото притъпява рецепторите и емоциите, и предизвиква приток на ендофрин.

Дозиър трябваше да бъде инжектиран с голяма доза фентанил, който да потисне работата на дихателната му система, като преди това му е бита инжекция със седатива мидазолам, а след това - с препарат, парализиращ мускулите.

Снимка 367911

Източник: iStock

До момента тази комбинация не е използвана никога при изпълнение на смъртни наказания в САЩ. Производителите на мидазолам Alvogen подадоха жалба, че препаратът им е придобит незаконно от затвора в Невада и се използва не по предназначение.

"Мидазоламът не е позволен за подобна употреба" се казва в документа, в който се твърди още, че производителят има притеснения, че затворникът би бил подложен на жестока смърт. От затвора се оправдаха, че нямат налично количество диазепам и са решили да го заменят с препарата на Alvogen.

Междувременно 47-годишният Дозиър, който е осъден за две убийства по особено жесток начин, заяви, че няма търпение да умре и е разочарован от бавенето на изпълнението на смъртната присъда.