Александър Велики е един от най-легендарните владетели в древната история и най-успешните военни командири въобще. Военните му подвизи се изучават, а личността му се оказва спорна не само заради вечния въпрос грък или македонец е.

Чернокожа ли е била Клеопатра - какъв е отговорът според Netflix

Чернокожа ли е била Клеопатра

Противоречие в African Queens: Queen Cleopatra

На този фон документалната поредица на Netflix Alexander: The Making of a God ("Александър: Създаването на един бог") би трябвало да хвърли повече светлина. Обаче се случва точно обратното и то заради няколко сцени в нея.

"Изключително нискокачествена фикция" и "пълен с исторически неточности" са само част от определенията, които гръцката министърка на културата Лина Мендони използва по отношение на Alexander: The Making of a God.

А основната причина за яростта й, както и тази на много хора в Гърция, е представянето на интимната връзка между Александър Велики и неговия най-доверен човек и приятел Хефестион.

Мендони е категорична, че в историческите извори никъде не се споменава, че отношенията между Александър и Хефестион преминават границите на приятелството. Вестник Eleftheros Typos пък направо заявява, че това е започната "пропаганда" още от филма на Оливър Стоун от 2004 г. "Александър".

Проф. Лойд Люин-Джоунс от Университета в Кардиф обаче коментира пред Guardian, че еднополовите връзки в Древна Гърция не са били нещо необичайно. "Гърците не са имали дума за хомосексуалността. Такова нещо не е съществувала в речника им."

Споровете около Alexander: The Making of a God, чиито шест епизода са налични за стриймване в Netflix, идват на фона на съвсем прясната новина, че Гърция разреши еднополовите бракове.