През октомври 2021 г. на снимачната площадка на филма Rust Алек Болдуин прострелва кинематографистката Халина Хътчинс. Тя губи живота си, а след инцидента започват съдебни процеси.

Алек Болдуин отново с обвинение в убийство

Алек Болдуин отново с обвинение в убийство

Съдебната сага за убийството на Халина Хътчинс продължава

По време на изслушванията актьорът настоява, че не е имал представа, че оръжието е било заредено. Оръжейничката Хана Гутиерес-Рийд, от своя страна, казва, че не знае как патроните изобщо са се озовали на мястото на снимките на уестърна. В своя защита по време на процеса тя изтъква също, че е убедена, че е заредила пистолета на Болдуин с "фалшиви" патрони.

Според обвиненията обаче тя не е спазвала протоколите за безопасност и е била небрежна при боравенето с огнестрелни оръжия и боеприпаси на снимачната площадка.

Защитата на оръжейничката все пак твърди, че тя реално е била изкупителна жертва за по-големи проблеми с безопасността, които е имало на снимките и върху които тя не е имала контрол. Въпреки това Хана Гутиерес-Рийд е призната за виновна и вече е първият член от екипа на филма Rust, осъден за смъртта на Халина Хътчинс.

Оръжейничката е осъдена за непредумишлено убийство и ще трябва да излежи 18 месеца затвор. Решението е произнесено от съда в Санта Фе вчера, 15 април. Така 26-годишната Хана Гутиерес-Рийд получава максималната присъда, въпреки че преди това е поискала да ѝ бъде издадена пробация, вместо да излежи време в затвора.

Прокурорите са призовали за най-тежкото наказание, изтъквайки че подсъдимата не е отказвала да поеме отговорност за ролята си и не се е разкаяла за деянието си.

Присъдата на оръжейничката се възприема и като индикация за потенциална присъда за актьора Алек Болдуин. Той също е изправен пред съдебен процес по обвинение в непредумишлено убийство, който би трябвало да започне през юли. Ако бъде признат за виновен, може да получи 18 месеца зад решетките.

Алек Болдуин след убийството на Халина Хътчинс - две години по-късно още нови проблеми

Ще влезе ли в затвора Алек Болдуин

Убийството на Халина Хътчинс отново на дневен ред

Според прокурорите Алек Болдуин е представлявал заплаха на снимачната площадка, тъй като е пропуснал първоначалното обучение за боравене с огнестрелно оръжие. Той е пристигнал на снимките една седмица след началото им и е минал отделен курс, на който се твърди, че е бил невнимателен. Освен това е обвинен, че е наел неопитен оръжейник в лицето на Хана Гутиерес-Рийд и че е натиснал спусъка на пистолета, когато всъщност сцената е изисквала единствено да го извади от кобура, пише The Hollywood Reporter.