Природният парк Горбея е познат и с името мистичната гора на Испания. Намира се между провинциите Алава и Биская в Страната на баските в Северна Испания. Обхваща площ от 20 016 хектара. Горбея е името и на най-високия връх в тази област, на надморска височина от 1482 метра. През 1994 г. тази загадъчна гора е обявена за Национален парк.

Снимка 382754

Източник: iStock

На територията на Горбея има много варовикови подземни води, така че се срещат и множество пещери. Историята на тайнствената гора започва преди около 100 милиона години. Дърветата (основно дъб, бук, бор, кипарис) постепенно се покриват с мъх и се обвиват в гъста мъгла, като създават особено мистична гледка.

И въпреки че Горбея не е на върха на класацията за най-посещаваните национални паркове в Испания, това място определено си заслужава да бъде посетено.

Снимка 382753

Източник: iStock

Гората може да изглежда девствена и дори опасна, като докато обикаляме из нея, можем да видим истинските обитатели на парка - елени, диви котки и белки, алпийски тритони и каменни гущери, рисове, норки, кълвачи, ястреби и лешояди.

Ако сме фенове на такива пейзажи, ще оценим Национален парк Горбея.

Снимка 382752

Източник: iStock

Паркът Горбея обаче не е осеян само с тайнствени и мистериозни дървета. Непроходимите гори постепенно се заменят с просторни ливади. Можем да се насладим на повече от 10 пешеходни пътеки и да открием много паметници, горски къщи, водопади, малки храмове, музей на традиционната баска керамика, древни мелници, параклиси и много други забележителности, създадени от човека през последните няколко века.

Снимка 382750

Източник: iStock

Това е любима туристическа дестинация не само на местните жители, но и на много туристи, които се възползват от планинско колоездене, конна езда, риболов и екстремни спортове, като рафтинг, бънджи скокове, алпинизъм.

Гастелугаче - чаровният малък остров в Страната на баските

Гастелугаче - чаровният малък остров в Страната на баските

Едно от местата, на които е сниман Game of Thrones