На някои хора може и да не им се вярва, но сме все по-близо до момента, в който автомобили с двигатели с вътрешно горене просто няма да се продават. Да живеят електромобилите, както се казва.

Volkswagen в Норвегия - кога спират продажбите на коли с двигател с вътрешно горене

Страната, в която Volkswagen спира да продава коли на бензин и дизел

Бъдещето е тук

В повечето Щати на Америка и страни в Европа то ще бъде забранено от 2035 г., като в някои от тях ще се прави изключение за хибриди. През 2025 г. пък в Норвегия смятат да станат първите, които ще направят този важен преход.

Но се оказва, че Етиопия може да изпревари абсолютно всички. От изявление на министърът на Транспорта и логистиката на Етиопия - Алему Симе, става ясно, че правителството е взело решение още от сега да забрани вноса на автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Снимка 652277

Източник: iStock

Така за внасяне в страната ще останат налични само и единствено електромобили. Страната ще започне да работи по по-бързото разрастване на необходимата инфраструктура за зарядните станции.

Новото Porsche Macan - електрифицирано и по-добро с двете си версии Macan 4 и Macan Turbo

Новото Porsche Macan - електрифицирано и с 630 к.с.

Ето какво знаем за Macan 4 и Macan Turbo

Етиопия не добива нефт, но внася изключително много гориво, използвайки чужди валути. За 2022 г. страната е похарчила 6 милиарда долара за внос на гориво, като половината от тази сума е била именно за задоволяването на нуждите на автомобилите с двигатели с вътрешно горене, пише Electrek.