Пролетта чука на вратата, а с идването ѝ зачестяват и пътуванията на туристите из Европа. Италия е една от най-предпочитаните и посещаваните дестинации и вероятно защото е европейска страна, която е сравнително близо до нашата, пътуващите обикновено не се замислят дали и с какво трябва да се съобразяват по време на екскурзията си.

Крайбрежието на Амалфи и новото старо летище, което ще го направи по-достъпно

Новото старо летище, което ще направи Амалфи още по-достъпен

Добра новина и за туристите, и за местните

Според екскурзоводите обаче има няколко правила и насоки, които трябва да спазваме и знаем. Стига да не ги пренебрегваме, можем да избегнем неловки културни недоразумения и дори по-сериозни нарушения на етикета.

Ето какво съветва един екскурзовод от 16 години в Италия пред Business Insider.

Продължителността на пътуването

Нека започнем оттам, че когато повечето хора планират пътуването си до Рим, си заделят само два или три дни. Това време обаче не е достатъчно според екскурзоводите. Все пак, Рим не е само Колизеума, Сикстинската капела и фонтана ди Треви, а е град с над две хилядолетия история, който заслужава вниманието ни и поне пет дни от почивката ни. Така ще можем да посетим и съвременни музеи, и ще можем да усетим по-добре атмосферата на столицата и извън най-туристическата ѝ част.

Снимка 656847

Източник: iStock

Планиране

Добре е да имаме предвид, че обиколките на Колизеума и Ватикана често се разпродават месеци предварително. Ако искаме да избегнем дългите опашки за посещение на най-популярните забележителности в Рим, е препоръчително да вложим повече време и усилия в планирането на ваканцията си.

Правилното време

И понеже ако искаме да посетим Италия и Рим тази година, е добра идея вече да се подготвяме, трябва да знам и за кога да планираме почивката си. Въпреки че мнозина съветват туристите да изберат юли, екскурзоводите са на мнение, че август е по-подходящ, тъй като всъщност не е по-горещ месец, а и тогава италианците също са на почивка по други дестинации.

Снимка 656848

Източник: iStock

Неуважение към изкуството и архитектурата

Едно от основните правила, които туристите трябва да спазват, е да показват уважение към архитектурата и произведенията на изкуството, като не ги докосват и не оставят следи по тях.

Дрескод

Туристите често не спазват правилата за облекло, когато посещават религиозни обекти, като базиликата Свети Петър и Сикстинската капела. Но носенето на неподходящо и оскъдно облекло може да се възприеме като неуважение в свещените места. Затова е добре да не забравяме да носим дрехи, с които поне коленете и раменете ни да бъдат покрити.

Местни обичаи

Тук не става дума да знаем всичко за местите обичаи предварително, а просто да правим малки жестове, с които да покажем уважение към културата. Достатъчно е просто да поздравяваме хората учтиво с "Buongiorno" сутрин и "Buonasera" вечер.

Снимка 656849

Източник: iStock

Езикът

И като говорим за езика и комуникацията между хората, би било добре да научим и няколко по-широко разпространени фрази на италиански. Това определено би показало уважение към културата на италианците, въпреки че голяма част от тях говорят английски.

Снимка 656850

Източник: iStock

Местната кухня

Разбира се, щом сме в Италия, няма как да не обърнем внимание на местата за хранене. Голяма част от туристите се спират на големи ресторанти с много посетители. По този начин обаче пропускат очарованието на кварталните тратории (малки ресторанти), както и разнообразието на националната кухня, която не е само пица и паста.

Полента - италианско ястие с американски привкус и интересна история

Полента - нещо повече от италиански качамак

Как се превръща в част от традиционната кухня на Ботуша

Бакшиши

Даването на бакшиш в Италия не е задължително и не всички служители го очакват. Но да оставим малка сума отгоре върху сметката се счита за учтиво в страната, особено в Рим. Добре е да имаме предвид също, че ако на сметката ни пише "coperto", това не означава такса за обслужване, която е предназначена за сервитьора. Всъщност това включва хляба, маслиновото масло и оцета в заведението. Ако обаче на сметката ни пише "servizio", то тогава посочената сума отива за сервитьора.