Зеленчуците са изключително полезни и това се знае от всеки. Но, оказва се, постоянният им прием не е гаранция за намаляване риска от сърдечен удар, инсулт и дори някои видове рак. Това показва скорошно голямо проучване в Обединеното кралство, проведено от университетите в Оксфорд и Бристол и Китайския университет в Хонг Конг.
Участниците - близо 400 000 души, са помолени да попълнят въпросник за хранителните си навици, включително количеството варени и сурови зеленчуци, които ядат всеки ден. Средно хората споделят, че консумират около две супени лъжици сурови зеленчуци, три с варени или приблизително пет на ден.
Факт е, че рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания намалява с около 15% за тези, които ядат предимно зеленчуци (особено ако са сурови) в сравнение с тези, които почти не ги консумират.
Оказва се обаче, че според резултатите от прочуването, че много по-важно значение има разнообразното хранене като цяло, движението, избягването на цигарите и алкохола. Пък дори и стандартът на живот - как и къде живеем. Съвкупността от всичко това има определящо и най-важно влияние, казват изследователите.
И добавят, че проучването не е намерило доказателства за връзката между постоянния прием на зеленчуци и това колко често се появяват или не проблеми със сърцето и кръвообращението.
Източник: iStock
Все пак, това в никакъв случай не трябва да ни отказва да се храним ежедневно със зеленчуци, допълват от BBC, цитирани от msn.com.
Ето някои от от най-големите ползи от приема на зеленчуци:
- Зеленчуците са добър източник на витамини като фолиева киселина и минерали като калий
- Съдържат много фибри, които поддържат чревното здраве, предотвратят проблеми с храносмилането и намаляват риска от рак на червата
- Намаляват риска от сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак
- Допринасят за здравословното и балансирано хранене
- Обикновено са с ниско съдържание на мазнини и калории (при условие, че не са пържени или печени в много мазнина), което пък е чудесно за поддържането на добра фигура
- Суровите зеленчуци са богати на витамин С, един от най-силните антиоксиданти, и не трябва да забравяме, че термична обработка води до частичното му или пълно унищожаване
И не бива да забравяме, че не могат да бъдат заменени с така популярните в момента хранителни добавки. Защото само зеленчуците биха могли да набавят нужните на човешкото тяло витамини и минерали.