С по-топлото време идват и някои промени в начина ни на живот. Често те са свързани с това какво похапваме през деня. И със сигурност има моменти, в които не искаме нищо друго на масата, освен голяма купа със салата.

Салатата и как да я направим по-здравословна

Как да направим салатата си по-здравословна и по-вкусна

Малко протеин, добавки и правилният дресинг вършат чудеса

Дори и да не сме на диета, редовната консумация на миксове от зеленчуци отново ще ни се отблагодари със своите редица ползи за организма. А най-хубавото е, че ако ядем салата всеки ден, ще увеличим значително приема на полезни хранителни вещества.

Разбира се, техният вид и количество зависят от това какви съставки добавяме в салата, но със сигурност ще се заредим с основните витамини и минерали, както и с много фибри. А с тяхна помощ ще изглеждаме и ще се чувстваме много по-добре.

Снимка 533983

Източник: iStock

В зеленчуците се съдържат предимно неразтворими фибри, които подобряват храносмилането. Разтворимите пък, които са в по-малка концентрация, регулират холестерола и нивата на кръвна захар. Освен това, фибрите ни държат сити за по-дълго, с което си спестяваме някое и друго вредно прегрешение.

За да си набавим и от двата вида е добре в салатата ни да присъстват тъмнолистни зеленчуци (например спанак), бобови (като нахут или салатен боб), както и някой плодов елемент (за предпочитане цитрус).

Снимка 533985

Източник: iStock

Витамин С също е в големи дози в салатите. Той се съдържа в чушките, броколите, доматите и други зеленчуци и ни дава антиоксидантна защита, от която имаме нужда всеки ден. Тъмнолистните зеленчуци пък ни осигуряват и количество витамин К, който иначе е по-трудно да си набавим. А той е важен за кръвообращението и здравето на костите, предава Eat This, Not That.

Салата с авокадо и краставици - един от най-свежите и вкусни варианти за лятото

Една от най-свежите и вкусни летни салати

Когато краставиците, авокадото и сиренето се окажат страхотна комбинация

Разбира се, ползите от редовната консумация на салати не свършват дотук и зависят от нейните съставки. Важно е да обърнем внимание не само на зеленчуците, които слагаме в купата, но и на различните добавки и дресинги, които могат да я направят по-вкусна, но и доста по-калорична и не чак толкова здравословна.