Ако сме решили, че искаме да отслабваме, то вероятно сме наясно, че плодовете и зеленчуците трябва да заемат основно място на масата. Разбира се, не става само с тях, а и е важно не само количеството, а и на кои точно ще се спрем.
Например зеленчуците без съдържание на нишесте създават усещане за ситост след хранене, което продължава дълго, като междувременно с тях си набавяме витамини, минерали и други полезни вещества.
Освен това те имат нисък гликемичен индекс, не предизвикват резки промени в нивата на кръвна захар и са с по-ниско съдържание на калории и въглехидрати. Не без значение е и количеството фибри, както и това на вода в някои от зеленчуците. Ето и кои са най-подходящите от тях, които да включим в менюто си, ако искаме да свалим някой и друг килограм.
Източник: iStock
Тиквички
Една средна тиквичка (небелена) има около 33 калории, два грама фибри и 58% от препоръчителната дневна доза витамин С. А една страхотна идея е от този зеленчук да си направим заместител на любимата паста, нарязвайки ги на тънко като нудли.
Карфиол
Той е перфектен заместител както на картофите, така и на тестените изделия. От него дори можем да си направим блат за пица например. Карфиолът има само пет грама въглехидрати, 27 калории и два грама фибри в една порция. Освен това е богат на витамин С, витамин К и фолиева киселина.
Брюкселско зеле
Може да се мръщим само като чуем за него, но е важно да му дадем шанс. Особено като перфектната гарнитура към риби или бяло месо. Този зеленчук е нискокалоричен, има противовъзпалителни свойства и съдържа редица витамини, минерали и омега-3 мастни киселини.
Източник: iStock
Цвекло
То има едно страхотно свойство, което никак не е за подценяване - може да намали апетита ни за сладко. Освен това цвеклото е богато на антиоксиданти и подпомага издръжливостта и представянето ни, когато спортуваме.
Въпреки че спада към зеленчуците със съдържание на нишесте, цвеклото има седем грама по-малко въглехидрати от картофите, а в половин чаша се съдържат само 38 калории.
Гъби
Към редицата им ползи добавяме и тази, че с тях успешно можем да заменим някои видове месо в различни ястия. Да, веднага се сещаме за шкембе чорба с кладница, но интерпретациите далеч не се изчерпват дотук. Гъбите са с ниско съдържание на калории, но компенсират с много вкус, предава The Healthy.
Краставици
Ето го и първенеца по водно съдържание сред зеленчуците. Но ако искаме освен вода, да си набавим и фибри, витамин К и калий, трябва да ядем краставиците, без да ги белим. Освен това те са перфектни за бързо похапване и можем да ги комбинираме с нахут или друг здравословен дип.
Източник: iStock
Репички
Те не са просто обичайното допълнение към една зелена салата. Те имат много ниско съдържание на калории (само 18 за една чаша), около два грама фибри и 14% от препоръчителната дневна доза витамин С.
Освен това репичките подобряват производството на пептид, наречен адипонектин, който регулира глюкозата и мастните киселини. Проучвания показват, че намалените количества от това вещество могат да допринесат за затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.
Спанак
Можем да му намерим мястото в много ястия, а както и да го приготвим все си е полезен. Спанакът съдържа само седем калории за една шепа, а е изключително богат на магнезий, калий, витамини от група В и витамин К, които са от съществено значение за съсирването на кръвта. Освен това е с високо съдържание на неразтворими фибри, които ни помагат да се справим със стомашно-чревния дискомфорт.
Патладжани
Този зеленчук има месеста текстура, която го прави подходящ заместител на месото в някои ястия. За разлика от месото, тук имаме много малко калории, около 20 за порция, както и три грама фибри, които ни гарантират чувство за ситост.