Като повечето хора, едно от първите неща, които правим всяка сутрин, след като отворим очите си, е да се насочим към кафемашината, за да си направим кафе. Не е лошо обаче да преосмислим този навик.

Петна от кафе - ето как да се отървем от тях

Край на упоритите петна от кафе

Два елементарни трика, които вършат чудеса

Според някои експерти е най-добре да изчакаме поне час, преди да изпием първото си кафе. Защото всичко зависи от това как кафето допълва естественото производство на хормони в тялото ни.

"След като се събудим, нашите нива на кортизол, често свързани със стрес, са на своя връх. Изненадващо, кортизолът повишава бдителността. Приемът на кофеин, докато нивата на кортизол вече са високи, може да противодейства на този ефект, което вероятно води до толерантност към кофеина", казва пред Metro експертът по съня Рекс Исап.

Снимка 648599

Източник: iStock

По същество, освен че ни спира да се възползваме максимално от възбуждащите предимства на чашата кафе, погрешното мислене кога да я пием може да притъпи това въздействие в дългосрочен план.

Изследването, с което учените твърдят, че са открили тайната за перфектното кафе еспресо

Това ли е тайната за перфектното кафе еспресо

Нещо толкова неочаквано и просто

Сънят ни също може да бъде засегнат, както обяснява Рекс: "През целия ден мозъците ни произвеждат стимулиращ съня химикал, наречен аденозин. Колкото по-дълго оставаме будни, толкова повече аденозин се натрупва, което ни кара да се чувстваме сънливи."

Снимка 648597

Източник: iStock

Кофеинът всъщност  блокира аденозиновите рецептори, поддържа ни нащрек и насърчава будността. Така че, ако някога ни е било предизвикателство да се унесем след ден, в който сме изпили повечко кафета, това вероятно е основната причина.

Защо никога да не пием кафе от самолета

Защо никога да не пием кафе от самолета

Предупреждението идва от един стюард

Давайки си един час аванс преди първата чаша кафе, всъщност даваме шанс на кафето действително да разкрие в пълния си потенциал своята събуждаща магия. Плюс това, с по-късното пиене на първото кафе вероятно ще консумираме по-малко през деня и на свой ред ще спим повече през нощта.