За любителите на кафето приготвянето му до съвършенство е трудно достижима цел. Група учени обаче идват на помощ с предложение как да постигнем най-вкусното и ароматно еспресо. И според тях ключовият момент идва още преди смилането на зърната.
Изследователите са открили, че само няколко капки вода, добавени към кафеените зърна преди да бъдат смлени, подобрява вкуса на напитката.
И въпреки че тази идея може и да ни се струва безполезна, в действителност зад нея стои добро научно обяснение.
Когато кафето се смила, триенето между зърната създава електричество, което разпилява смлените частици в мелницата. Проучването доказва обаче, че когато преди това добавим малко вода, се създава по-малко електричество и така разхищаваме по-малко кафе, а то добива по-силен вкус.
Източник: iStock
"Водата не само намалява статичното електричество и следователно разпиляването в мелницата докато мелите, но също така може да окаже голямо влияние върху интензитета на напитката и освобождаването на благоприятни вкусове", споделя Кристофър Хендън, доцент по химия в Университета на Орегон.
Наред с откритието, което правят, учените изследват и как конкретно електричеството влияе върху вкуса на кафето.
Те подбират видове с различна страна на произход и степен на изпичане на зърната. Наред с тях включват и безкофеиновото кафе, но заключението, до което стигат, е, че видът кафе всъщност не оказва влияние върху количеството произведена електроенергия при смилане, пише The Guardian.