Ако кафето е известно с едно нещо, това е, че ни събужда и ободрява. Един неприятен страничен ефект от отпиването на чаша кафе, докато сме полузаспали или бързаме за работа, обаче, е повишеният риск от разливане - и, следователно, петна.

Петна от вино, шоколад, смола, червило и как да ги почисти най-ефективно

5 трика за почистване на петна по празниците

Няма да минем без разлято вино

За щастие, ако се случи и ни се наложи да се борим петната, има лесен трик, който ще ни помогне се отървем без проблем - само с помощта на оцет или сода. 

Содата за хляб и белият оцет помагат за третиране на петна от кафе по напълно различни начини. Белият оцет действа като разтваря петното. Това е така, защото и оцетът, и кафето са киселинни, а киселинните течности са чудесни разтворители за петна на киселинна основа. Химическото взаимодействие между двете издърпва молекулите на кафето от оцветената повърхност, позволявайки им да бъдат отмити.

Снимка 636809

Източник: iStock

Междувременно содата за хляб действа като окислява петното. Содата за хляб е много алкално вещество - обратното на киселото - и затова лесно реагира с киселинни съставки като кафето. По време на тази химическа реакция содата разгражда молекулите на кафето, като същевременно попива останалото количество от течността със своята суха, прахообразна текстура.

Снимка 636808

Източник: iStock

Струва си да се отбележи, че не трябва да се опитваме да използваме едновременно сода за хляб и бял оцет, тъй като те просто ще реагират един с друг, вместо с кафето, като в крайна сметка няма да има ефект върху петното.

7 вида петна и начините да ги премахнем от бялата си дреха

7 вида петна и начините да ги премахнем от бялата си дреха

Няколко лесни съвета

Как точно да третираме петното

Ако решим да се справим с нашето петно от кафе с помощта на сода за хляб, просто изсипваме малко количество върху повърхността на петното, докато се покрие напълно. Не бива да се страхуваме, че слагаме твърде много, тъй като излишната сода лесно може да се изчетка, след като останалата част е свършила работата си. Изчакваме поне половин час, след което изпираме зацапаната дреха, както обикновено. Може да се наложи да повторим този процес няколко пъти в зависимост от тежестта и възрастта на петното.

Снимка 636807

Източник: iStock

Ако бял оцет е нашият избор, смесваме равно количество оцет с вода. След това накисваме парцал или хартиена кърпа в сместа и я налагаме върху повърхността на петното от кафе. Трябва да се уверим, че не  търкаме петното, тъй като рискуваме замърсяването да се внедри още повече в тъканта. Оставяме да престои поне няколко минути, въпреки че изчакването по-дълго действа по-добре при упорити петна. Накрая изпираме зацапания артикул както обикновено, пише Tasting Table.