Колкото и да обичаме кафе, е добре да имаме едно наум по отношение на консумацията му. Доста широко разпространен факт е, че то често раздразва стомаха и хора, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, е добре да не прекаляват с кофеина.

Защо никога да не пием кафе от самолета

Защо никога да не пием кафе от самолета

Предупреждението идва от един стюард

Наскоро обаче учените правят едно ново и доста изненадващо откритие за връзката между кафето и здравето на червата ни.

Според скорошен мета-анализ на осем различни проучвания, който обхваща общо 432 022 участници, хората, които пият кафе, са с 16% по-малко склонни да развият синдром на раздразнените черва (IBS) в сравнение с въздържателите от ободряващата напитка.

Добрите новини обаче не се изчерпват с това. Друго, което учените установяват, е, че веществата в кафето подпомагат поддържането на целостта на чревната бариера и оказват благоприятно въздействие върху микробиома на червата.

Снимка 646601

Източник: iStock

Причината за този неочакван положителен ефект все още не е ясна, но бъдещи изследвания могат да дадат отговор на този въпрос. Засега учените предполагат, че той може да се дължи на многото различни растителни съединения в кафето, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Въпреки че синдромът на раздразнените черва е състояние, което се наблюдава при възрастните все по-често, точната причина за него не е известна. Фактори като бактерии, прием на антибиотици и стрес обаче се смята, че оказват влияние.

Както името предполага, синдромът на раздразнените черва засяга храносмилателната система и може да причини стомашни спазми, подуване на корема, диария и запек. Тези симптоми често се появяват от време на време, но може и да продължат дни, седмици или месеци наред, пише mindbodygreen.

Изследването, с което учените твърдят, че са открили тайната за перфектното кафе еспресо

Това ли е тайната за перфектното кафе еспресо

Нещо толкова неочаквано и просто

Колкото и обаче консумацията на кафе да звучи като възможна превантивна мярка срещу развитието на синдром на раздразнените черва, трябва все пак да сме предпазливи. Особено ако сме забелязали, че стомашно-чревния ни тракт реагира, когато пием напитката. Добре е винаги да пием кафе с проверен произход и то в умерени количества, в случай че имаме чувствителен стомах.