Малко са хората, които не са фенове на пържените яйца с хранителния им жълтък с кехлибарен цвят и винаги толкова хрупкавият яйчен белтък. Пържените яйца изискват малко мазнина, за да се изпържат правилно. Мазнината в тигана трябва да е толкова, че да не позволява на яйцето да залепне по повърхността, докато се нагрява.

Безопасно ли е да ядем рохки яйца

Безопасно ли е да ядем рохки яйца

И защо винаги трябва да сме по-внимателни точно с яйцата

Но видът мазнина, която използваме за пържене, не само защитава повърхността на яйцето, докато се готви. Тя може да повлияе на всичко - от вкуса и външния вид до възможните ползи за здравето.

Въпреки че всеки има свой предпочитан метод за пържене на яйца, в големия дебат за пържените яйца, основният въпрос се свежда до това: в масло или в олио трябва ли да ги пържим?

Снимка 679449

Източник: iStock

Най-хубавото при пърженето на яйца в масло е вкусът. Тъй като то е с по-високо съдържание на мазнини от олиото, яйцата естествено ще придобият и неговият наситен вкус. Но, уви, няма много ползи за здравето от пърженето на яйца в масло. То всъщност съдържа много наситени мазнини и излишъкът им може да доведе до сериозно повишаване на нивата на холестерола в кръвта. Освен това бързо прегаря. 

Снимка 679448

Източник: iStock

В това отношение растителното масло е много по-безопасен продукт. Ако вместо слънчогледово олио, добавим супена лъжица зехтин или масло от авокадо в тигана, може да получим някои допълнителни ползи за здравето. И двете масла се считат за "здравословни мазнини", които могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Зехтинът се счита и за антиоксидант, който може да помогне в борбата с възпалението, пише Hola.