Яйцата отдавна са на почит - преди векове например, в Англия, са ги използвани като разменна монета, а днес специалистите ги препоръчват горещо като част от здравословната ни диета.

Яйцата, белтъците, жълтъците, как да ги приготвяме и колко точно полезни са

Колко точно са полезни яйцата

Ще останем приятно изненадани

Естествено, както за много други продукти, така и за тях през годините се появяват противоречиви мнения, а други тепърва ще се доказват.

При всички положения обаче те се считат за хранителна сила. Едно яйце съдържа 7 грама висококачествени протеини, желязо, витамини, минерали и каротеноиди. Отделно се приготват по стотици достъпни начини.

Снимка 514413

Източник: iStock

За тези класически герои винаги има какво още да се каже, но подбрахме няколко мита и любопитни факти в тяхна полза:

Черупката е без значение

Напротив - счукана на прах се превръща в чудесна хранителна добавка.

Черупките от яйца, костите ни и за какво могат да бъдат полезни

Могат ли яйчените черупки да ни лекуват

Мнението на учени

Дебелината й също не е за подценяване. Колкото по-дебела е тя, толкова по-качествено е яйцето. Тоест, съдържа повече калций и съдържанието му е по-питателно. А най-лесно се бели, когато е твърдо сварено.

Цветът на жълтъка е без значение

И това не е вярно. По-тъмният цвят е индикатор, че е по-питателен и не е от клетъчно отглеждани кокошки. Последните са истински щастливки, защото не само че се разхождат свободно, но и хапват по-разнообразно.

Снимка 514427

Източник: iStock

Жълтъкът е холестеролна бомба

И по този въпрос от Real Simple са готови да спорят. Яйцата съдържат завидно количество ценни витамини, минерали, протеини и Омега-3, затова и не бива да ги пренебрегваме напълно. Вече е научно доказано, че холестеролът им не повишава кой знае колко този в кръвта, както винаги сме смятали.

Разликите между добър и лош холестерол

Разликите между добър и лош холестерол

Кой как ни влияе

До 3 яйца на седмица

От Американската сърдечна асоциация позволяват много повече - по едно тъмно на ден или по две бели, и ги препоръчват като задължителен елемент в здравословната ни диета. Особено на закуска, за да се чувстваме сити и изпълнени с енергия по-дълго.