Когато чуем думата холестерол, моментално си мислим за нещо лошо, но истината е, че има добър холестерол и лош холестерол. Единият е полезен за нашето здраве, а другият може да бъде вреден, ако не контролираме нивата му.

Холестеролът е липопротеин, който се намира в кръвта. Опасността от лошия холестерол е, че когато той е в кръвта ни в прекомерни количества, при преминаването му през кръвоносните съдове, може да заседне в стените на артериите и да образува плаки, които да се превърнат в съсирек и да блокират притока на кръв.

Тази ситуация винаги е опасна, но още по-голям проблем е, когато блокираните артерии са в сърцето или в мозъка, което може да предизвика церебрален или сърдечен инфаркт.

Добрият холестерол обаче има своя мисия и тя е да влияе на лошия холестерол, като му помага да преминава гладко през кръвоносната система и го транспортира до черния дроб, където бива обработен и елиминиран. Така се намалява възможността лошият холестерол да се задържа в артериите и да ги запушва.

Добрият холестерол

Този холестерол се нарича HDL или липопротеин с висока плътност. Проучванията заключват, че хората с ниски нива на добър холестерол, по-малко от 50 мг/дл при жените и 40 мг/дл при мъжете, е по-вероятно да страдат инсулти и инфаркти.

Снимка 380519

Източник: iStock

Освен това добрият холестерол играе ключова роля в поддържането на артериите, като един от приносите му е да бъде антиоксидант, който предотвратява взаимодействието на лошия холестерол с кислород, водещо до втвърдяване и сгъстяване на артериите, а оттам и до коронарна артериална болест.

Добрият холестерол действа и противовъзпалително, което е жизненоважно, тъй като възпалението на сърцето може да предизвика атеросклероза и в крайна сметка да се образуват съсиреци, които блокират артериите и предизвикат инфаркт и инсулт.

Добрият холестерол се подобрява от физическите упражнения, но можем да си набавим и чрез консумация на зехтин, плодове, зеленчуци, бобови растения и риба.

Лошият холестерол

LDL или липопротеин с ниска плътност е холестерол, от който зависи здравето ни.  Лошият холестерол присъства в пържените храни, червеното месо, маслото, колбасите и млечните продукти с повече мазнини.

Снимка 364831

Източник: iStock

Триглицеридите са друг тип мазнини, произведени от организма, които се свързват с холестерола, тъй като високият брой на триглицеридите води до покачване на холестерола в световен мащаб - добър и лош. И това обикновено е следствие от ниската физическа активност и диетата с твърде много въглехидрати и алкохол.