Яйца за закуска, яйца за обяд, яйца за вечеря. Варени, бъркани, на очи. Обичаме ги по всякакъв начин и ги консумирам не само на Великден. Със сигурност сме чували и какво ли не за тях, и ни е малко трудно да определим кое е истина и кое - не съвсем.

На помощ в тази задача ни се притичват диетолози и учени в тази област, които внасят малко повече яснота по яйчения въпрос.

Какво съдържа едно яйце

13 важни витамини и минерали. Освен тях, яйцата са страхотен източник на висококачествен протеин, който ни помага да натрупаме мускули. Именно затова те са основна част от менюто на всички активно спортуващи.

Снимка 393968

Източник: iStock

В едно голямо яйце се съдържат цели шест грама протеин, и то само при 72 калории, което си е страхотно съотношение. Холестеролът пък е 186 мг, като препоръчителната дневна доза е около 300.

Яйцата съдържат и биотин, който преобразува храната в полезна енергия, холин (витамин В4), който е важен за метаболизма, витамин А за имунитет, както и лутен и зеаксантин, които са силни актиоксиданти.

Няма как да пропуснем и факта, че яйцата са един от малкото естествени източници на витамин D, който ни е повече от необходим през студените месеци с малко слънчеви лъчи.

Снимка 393967

Източник: iStock

Жълтъците

Въпросът доколко са полезни също е спорен. Според някои е по-добре да ги пропускаме, защото съдържат по-голямо количество холестерол и не са особено здравословни. Но според различни изследвания, този холестерол е полезен и не се отразява негативно на нивата му в кръвта.

А и жълтъкът, като поне половината част от яйцето, съдържа много от полезните вещества, както и повече желязо, фолиева киселина и витамини. Затова със сигурност губим, ако го отделяме и не го консумираме. 

А белтъците

Тук преобладаващото мнение е, че те са по-полезната част от яйцето. Затова и се използват отделно в много рецепти, за разлика от жълтъците. Но както знаем, не всичко е черно и бяло. В този случай - жълто и бяло.

Както жълтъците неправилно са заклеймени като вредни, така и белтъците са не малко погрешно прехвалени. Причината - в тях се съдържат само протеин и някои витамини от група В, пише Time. Затова и най-доброто яйце е цялото.

Снимка 393966

Източник: iStock

Как да приготвяме яйцата

На първо място - както ни е вкусно. При всички видове термична обработка не само се предпазваме от натравяне със сурово яйце, но и протеинът става по-лесен да усвояване от организма, а биотинът се активира.

Гордън Рамзи за грешките при приготвяне на бъркани яйца

Как се правят бъркани яйца според Гордън Рамзи

Нещо толкова просто, което правим толкова грешно

И ако все пак се питаме кой е най-полезният начин, то отговорът е отново същият - както ни е вкусно. Хранителните вещества в яйцата се запазват - независимо дали са варени, бъркани или както ги предпочитаме. Логично, ако ги комбинираме със зеленчуци в омлет, положителният ефект се повишава.