Черупките на яйцата са един от онези хранителни отпадъци, които ни изглеждат напълно безполезни. Затова и веднага намират мястото си в кофата. Но за група учени те се оказват предпоставка за напредък в лечението на костни заболявания.
Изследователи от Университета в Масачузетс са на мнение, че стритите на прах яйчени черупки са биоматериал, който подпомага регенерацията на костите.
Причината е, че те са съставени изцяло от калциев карбонат - вещество, което е от съществено значение за здравето на нашите кости.
Източник: iStock
Благодарение на него, черупките стават не по-малко полезни от белтъка и жълтъка на яйцето. Единственото притеснение е от заразяване със салмонела.
А още един плюс на евентуалното бъдещо използване на яйчените черупки за лечение на костни дефекти е и намаляването на отпадъка в световен мащаб, пише The Richest.
Засега няма проведени тестове върху хора, които да потвърдят ефекта на калциевия карбонат от яйчните черупки върху костната система на човек. Очаква се обаче това да се случи скоро и надеждите са за редуциране на приема на лекарства е медицински интервенции.