Всички знаем, че е добре за здравето ни да пием достатъчно вода. Много от нас доста пъти са се опитвали да си поставят това за цел, но да си признаем, невинаги се оказва лесна за изпълнение.

Зимата, водата, зимната дехидратация и недостатъчното количество, което приемаме

Как да избегнем зимната дехидратация

Често допускана грешка

Навикът да пием достатъчно вода обаче трябва да ни стане приоритет - просто трябва да се съсредоточим върху намерението си. Може да е защото искаме да имаме по-хубава кожа или пък да сме по-бодри и енергични, важното е да не се оставяме жадни.

Отскоро вече имаме и още една добри причина за това. Според ново изследване пиенето на достатъчно вода е свързано със значително по-нисък риск от развитие на хронични заболявания и по-нисък риск от преждевременна смърт.

Можем спокойно да се доверим на проучването, тъй като то се е провеждало в продължение на цели 25 години. В този период около 15 000 души на възраст от 45 до 65 години участват в редовни клинични прегледи за измерване на серумните им нива на натрий (високите нива на серумен натрий са свързани с дехидратация).

Снимка 602020

Източник: iStock

Резултатите показват, че хората, чийто серумен натрий надвишава 142 mmol/l, са по-застрашени от развитието на хронични заболявания и от смърт на по-млада възраст. Оказва се, че по-възрастните участници имат 64% по-висок риск от развитие на хронични заболявания като сърдечна недостатъчност, инсулт, предсърдно мъждене, заболяване на периферните артерии, хронично белодробно заболяване, диабет и деменция.

Въпреки че в проучването не е уточнено точно какво количество вода са пили участниците, изводът е ясен - колкото по-хидратирани сме, толкова по-вероятно е да живеем по-дълъг и по-здравословен живот.

Освен че е добре да започнем да пием повече вода, в случай че през повечето време пренебрегваме жаждата си, можем да приемаме и добавки с хиалуронова киселина. Нея обикновено я губим с напредването на възрастта.

Осем чаши вода, физическата активност, възрастта и колко вода на ден трябва да пием наистина

Може ли да прекалим с пиенето на вода

Какво казва ново изследва

За хиалуроновата киселина се знае още, че половината от общото ѝ количество в тялото ни се намира в кожата, като я има и в тъканите, ставите и кръвоносните съдове. Също така тя играе ключова роля за ставите, като ги поддържат здрави с напредването на възрастта, пише mind, body, green.