Вода - тази толкова проста и толкова ценна течност често е давана като решение за всякакви проблеми, от наднормено тегло и проблемна кожа до кръвообращение и храносмилане. Знаем, че трябва да пием по осем чаши вода на ден. Оказва се, че това е напълно погрешно. 

Вода, течности или защо това е най-добрата напитка за отслабване

Коя е най-добрата напитка за отслабване

Можем да си наливаме от нея всеки ден

Ново изследване показва, че различните хора имат нужда от различно количество вода. И почти винаги не взимат предвид количеството вода, което приемат под формата на храна и други напитки.

"Популярната препоръка не е подкрепена от никакви научни доказателства", казва един от авторите на изследването Йосуке Ямада от Националния институт по биомедицински иновации, здраве и храни на Япония. "Повечето учени дори не знаят откъде идва то."

Снимка 580329

Източник: iStock

Ямада пояснява, че ако сме хапвали хляб с бекон и пържени яйца е ясно, че няма да сме приели много вода с храната. Ако обаче приемаме месо, зеленчуци, риба, паста и ориз е възможно те да покриват около 50% от нужната ни вода на ден.

Снимка 581205

Източник: iStock

Авторите на изследването натъртват, че най-важният фактор, който да определи колко вода да пием на ден, е физическата ни активност в комбинация с възрастта ни. От най-много чаши вода - около 4.2 литра на ден, имат нужда мъжете от 20 до 35 години. Това количество пада до 2.5 литра, когато достигнат 90-годишна възраст.

Снимка 581959

Източник: БГНЕС

Жените между 20 и 40 години трябва да пият около 3.3 литра на ден, които спадат също на 2.5 към 90-годишна възраст. Спортистите пък трябва да добавят по литър отгоре в сравнение с неспортистите на същата възраст, допълват от Guardian.