На всеки му се е случвало да забравя - от най-дребните неща за пазаруване до това, че се е уговорил с приятел за петък вечер.

Витамин D, ползите от него и новото проучване, което показва дали е нужно да го взимаме като добавка

Нужно ли е да приемаме витамин D като добавка

Ново проучване дава отговор

Тези "пробиви" в паметта са нещо нормално, особено когато човек е с по-натоварено и забързано ежедневие. Оказва се, че са и нещо доста често срещано. Данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията сочат, че един от девет възрастни над 45 години се оплаква от обърканост и забравяне.

Проучване на AARP от миналата година пък показва, че 21% от хората над 50-годишна възраст взимат хранителни добавки, които да подобрят паметта им. От Insider са подбрали няколко витамина, чийто прием може да подобри паметта.

Витамин B12

Като цяло, всички витамини от група B са важни за мозъка и паметта. Според доктор Ейша Шерзай от Loma Linda University Health, те помагат за създаването на неврохимикали, които позволяват на мозъчните клетки да комуникират помежду си.

Снимка 591738

Източник: iStock

Витамин B12 е много важен за добрата памет, като дефицитът му може да причини объркване и лоша памет, а в по-тежки случаи и деменция. Изследване от 2020 г. между пациенти с дефицит на B12 е показало, че когато те са започвали да приемат витамина, оплакванията им от разсеяност и забравяне са намалели.

Но доктор Шазай изтъква, че ако нямаме дефицит на витамин B12, то допълнителният му прием едва ли ще окаже някакъв ефект. Иначе, телешкото месо, животинският черен дроб и бъбреци са добър източник на B12.

Витамин D

Този витамин е отговорен за синтезирането на хормони, които пък са основни за комуникацията между мозъчните клетки. Което означава, че липсата на витамин D може да причини проблеми с паметта.

Снимка 591734

Източник: iStock

Дори има изследване, показващо, че дифицитът на този витамин, може да повиши риска от деменция и Алцхаймер.

Витамин E

Консумацията на предпоследния витамин в селекцията също е важна. Той е антиоксидант и може да противодейства на някои увреждания, причинени от свободните радикали. 

Снимка 591737

Източник: iStock

Всъщност високите нива на витамин E в кръвта са свързани с по-добри когнитивни резултати. Но той може да има роля и при забавянето или предотвратяването на когнитивен спад, свързан с общото стареене и болестта на Алцхаймер.

Проблемът е, че не всички изследвания на витамин E са доказали неговата ефикасност. И към момента учените не са напълно сигурни как той влияе на мозъка.

Омега 3 мастни киселини

Тук ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA) са от особено значение за мозъка. Дефицитът им пък е свързан с наличието на невродегенеративни разстройства.

Снимка 591736

Източник: iStock

EPA и DHA се борят с възпаление в мозъка и помагат за укрепването на връзките между мозъчните клетки. Важно е да се отбележи, че приемът на омега 3 мастни киселини може и да помага при ранните етапи на когнитивни увреждания, но не и да служи като превантивна мярка.

Есен, зима, витамин C, витамин D, витамин B комплекс, омега 3, пробиотици и как да подсилим имунната си система

Как да подсилим имунитета преди есента и зимата

Витамини на помощ

Но в едно учените са категорични: не бива да разчитаме само на хранителни добавки и витамини, за да подобрим паметта или здравословното си състояние. Много по-важно е да водим здравословен начин на живот.