Дните вече стават все по-къси, слънчевите лъчи все по-малко. Това са признаците, по които винаги познаваме, че лятото си отива, за да бъде заместено от есента. Сезонът, в който за съжаление започват да върлуват грипове и настинки.

Чия, ленено семе и другите видове семена - храната, която диетолозите препоръчват да ядем всеки ден

Храната, която да ядем всеки ден

Често я пропускаме, а е много полезна

И сякаш не ни стига, че тогава започваме да се чувстваме по-малко мотивирани и енергични, ами и по-често ни се случва да боледуваме. Убедени сме, че на никого не му харесва да топли леглото денонощно докато се опитва да се възстанови след поредната настинка. И тъкмо за да елиминираме изцяло възможността да се сблъскаме с вирусите, на помощ ни идват витамините, с които можем да подсилим имунната си система.

Витамин C

За тази цел един от най-добрите варианти е именно добрият ни стар познайник, витамин C. Той е доказано ефективен за подпомагането на имунитета. Но и не само това. Да намалява оксидативния стрес и да предпазва от свободните радикали са сред останалите му благоприятни въздейства върху организма ни.

Снимка 586579

Източник: iStock

С приемането на 200 mg витамин С на ден може да сме спокойни, че сме си помогнали в предотвратяването от появата на симптоми на настинка и грип. Нека не ни успокоява обаче фактът, че този витамин присъства в много храни и напитки, като цитрусите и соковете, например. Добре е витамин C да приемаме и като добавка, освен с храненията си, за да сме сигурни, че имунната ни система е максимално подсилена.

Витамин D

Него си набавяме в достатъчно количество през лятото, когато слънцето е повече. Но през есента и зимата не можем да се радваме толкова на слънчевите лъчи. И тези новини са лоши не само защото това може да се отрази лошо на настроението ни, но и защото като цяло може да се чувстваме неразположени и много по-изморени.

Снимка 586576

Източник: iStock

В тези случаи е препоръчително да приемаме витамин D като добавка. Така освен с повече добро настроение и енергия, ще помогнем на организма си и като укрепим костите си.

Витамин B комплекс

Както предполага и името, тези витамини помагат на тялото ни да функционира ефективно и играят жизненоважна роля за цялостното ни здраве.

Снимка 586577

Източник: iStock

Витамин B комплекс може да ни помогне да възвърнем енергията си, да подобрим енергийните си нива, да осигурим здравословна функция за мозъка ни, както и да подпомогнем на храносмилането.

Омега 3

Ефектите от дефицит на омега 3 определено не звучат добре. Сред тях са усещането за умора, сухота на кожата, както и промени в настроението, които могат да се влошат през зимата. Но добрата новина е, че можем да предотвратим всички тези нежелани реакции. И от нас не се изисква нищо повече от това просто да си набавяме необходимите ни нива на омега 3.

Снимка 586578

Източник: iStock

За целта може да вземаме добавката, която подпомага намаляването на риска от заболявания и възпаления, както и изграждането на клетъчни мембрани. Те от своя страна пък са от решаващо значение за поддържането на всяка клетка в тялото ни здрава.

Пробиотици

Най-вероятно знаем, че те подпомагат храносмилането и подобряват функцията на червата като цяло. Също толкова вероятно е да знаем и, че това е особено важно през есента и зимата. Но все пак, ще го припомним.

Вода, кефир, чай от куркума и напитките, които подсилват имунитета

Напитките, които подсилват имунитета

Вкусни и полезни

Заслужава си да сме наясно, че добрите бактерии в червата помагат в борбата с инфекциите, които могат да бъдат причинени от вируси, паразити, дрожди и гъбички, доста по-често срещани през есента и зимата, пише Inspired Health.